tiistai 30. huhtikuuta 2013

HAUSKAA VAPPUA KAIKILLE!!


Kondomit kehiin!

Kesää kohti mentäessä yleensä viltin alla villiinnytään, mutta tosiasiat on hyvä pitää siitäkin huolimatta mielessä.

Klamydia on yleisin seksusaalisesti aktiivisten seksitauti! Suurin riskitekijä tartunnalle on SUOJAAMATON SEKSI tilapäisen partnerin kanssa. Oireettomuus saa taudin leviämään. Diagnoosiin saattaa mennä jopa neljäkin viikkoa ja tässä ajassa seksuaalisesti aktiivinen on ehtinyt tartuttaa jo monta seksikumppania. Klamydian itämisaika on noin 3 viikkoa. Klamydia on yleensä vähäoireinen. Puolet miehistä on oireettomia, mutta huomatkaa VALTAOSA NAISISTA ON OIREETTOMIA!!!

Klamydia aiheuttaa miehille niukkaa, vesimäistä ja myöhemmin limaista vuotoa virtsaputkesta. Lisäksi esiintyy virtsaputken jomotusta sekä kipua virtsatessa. Klamydia aiheuttaa miehille tyypillisesti em. oireiden lisäksi lisäkivestulehdusta. Naisilla on tyypillisesti kipua virtsatessa sekä tihentynyttä virtsaamistarvetta sekä lievää valkovuotoa. Naisilla on klamydia infektiosta vakavammat jälkiseuraamukset kuten lapsettomuus.Naisten oireet saattavat sekoittua helposti virtsatietulehdukseen, jossa hoito on täysin ERI kuin klamydiassa! Eli naiset pitäisi tutkia tämäntyyppisissa oireissa paljon tarkemmin kuin yleensä tehdään. Gynekologinen tutkimus voisi paljastaa taustalla piilevän klamydian ja erottaa sen tavallisesta virtsatietulehdusesta. HUOMATKAA miehet, naisille annetaan helposti virtsatietulehduksen tyyppisissä oireissa antibiootti kuuri ilman sen kummempaa tutkimusta ja TÄMÄ EI TODELLAKAAN HOIDA KLAMYDIAA! Klamydia ei selviä tavallisesta virtsanäytteestä!

Klamydia on helppo tutkia virtsanäytteestä, josta voi samalla tutkia myös tippurinkin. Näyte kannattaa ottaa aikaisintaan viikon kuluttua tartunnasta. Ennen näytteenottoa tulisi olla vähintään 2 tuntia virtsaamatta. Uusintanäyte tarvittaessa, jos oireet jatkuvat. Nykyään otetaan harvoin vanupuikkotestiä, mutta sekin täytyy ottaa, jos oireisiin ei muuten ala saaada selvyyttä.

Jos tauti sitten löytyy, hoito on helppo kerta-annoksinen antibiootti. Sen jälkeen seksitauko viikon ajan ja KONDOMIT KEHIIN ainakin jälkitarkastukseen saakka elikkä kuukaudeksi! Klamydian hoito on maksuton terveyskeskus- ja sairaalalääkärin kirjoittamalla reseptillä. Reseptissa tulee olla merkintä "tartuntatautilain mukainen hoito". Myös käynti erikoissairaanhoidon sukupuolitautien poliklinikalla on maksuton. ELIKKÄ RAHASTA EI AINAKAAN OLE KIINNI, ETTEIKÖ DIAGNOOSIA JA SEN MUKAISTA HOITOA SAISI!

Nyt peräänkuulutetaan jokaisen VASTUUTA OMASTA JA SEKSIKUMPPANINSA SEKSUAALITERVEYDESTÄ!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!