keskiviikko 3. heinäkuuta 2013

Kesä ja porot

Tämä kesä on todella hellinyt ilmoillaan. Siksipä kirjoittaminenkin on jäänyt. Töitäkin on tullut paiskittua ja meinaan paiskiakkin jossain määrin koko kesän. Keväthanget kutsuu...

Ilokseni olen huomannut tänä keväänä ja kesänä vastaanotollani miehiä, jotka haluavat perusurologista tarkastusta. Mitään kummempaa urologista vaivaa ei ole, mutta nämä miehet ovat halunneet tulla keskustelemaan asiantuntijan kanssa varmistuakseen, että kaikki on kunnossa.

Mistä sitten jutellaan lääkärin kanssa, jos mitään vaivaa ei ole? Ei tarvitse huolehtia, kyllä minä keksin aiheen. Yleensä kyselen potilaan terveydentilasta ylipäätään, lääkityksestä sekä virtsaamisasioista. Kuten millainen virtsasuihku? jälkitiputteeleko? tyhjeneekö rakko? pitääkö yöllä nousta virtsaamaan? Tietenkin yksi tärkeä miehen terveyden mittari on mieskunto eli toimiva erektio! Olen kiinnostunut esiintyykö aamuerektioita, onko seksihalut kohdillaan, toimiiko erektio yhdynnässä, onko siemensyöksyn kanssa ongelmaa ja onnistuuko orgasmin saaminen.

Kyselyhetken jälkeen yleensä tutkin alavatsan, kivekset, päälisin puolin peniksen ja lisäksi tunnustelen eturauhasen peräaukon kautta. Eturauhasen tunnustelu on se kuuma peruna, mitä eniten pelätään urologin vastaanotolla. Yritän aina tyynesti rauhoitella ja kertoa, että eturauhasen tunnustelu saattaa aiheuttaa virtsaamistarpeen tunteen ja joskus voi jopa muutama tippa nestettä virtsaputkesta tullakkin.  Neste on eturauhasen eritettä ja sen erittyminen on normaalia, kun eturauhasta painaa. Itseasiassa eturauhanen on virtsaputken takaosa, joten virtsaamistarpeen tunnekin on täysin normaalia eturauhasen tunnustelun aikana. Kipua ei pitäisi tutkimuksessa tuntua ellei eturauhanen ole tulehtunut tai muuten ärtynyt esim lantiopohjan lihasten kireydestä johtuen.

Perustutkimuksen jälkeen määrään tarpeen mukaan laboratoriokokeita. Jos eturauhasessa tuntuu poikkeavaa, niin voidaan mitata PSA = prostata spesifinen antigeeni. PSA mittaus ei ole mikään syöpäkoe! Arvo nousee toki syövässä, mutta monesta muustakin tekijästä kuten eturauhasen liikakasvun yhteydessä, virtsatietulehduksessa, virtsaummessa, joskus myös eturauhastulehduksessa. Monta asiaa siis tulee huomoida, kun tekee päätelmiä PSA arvosta. Joskus tutkitaan hormonitasoja kuten testosteronitasoja. Nämä ovat tyypillisimpiä perustutkimuksia. Sitten on liuta muita labroja, joita määrään tarpeen mukaan.


Pitäkää huoli itsestänne!
16 kommenttia:

 1. Hieno palsta, Riitta!
  Asiallista ja arvokasta tietoa mielenkiintoisella tavalla esitettynä. Kiitos!

  Voisitko kirjoittaa ajatuksiasi erektiolääkkeiden tarpeesta ja niiden käytöstä. Meitä on joitakin ukkoja, jotka mielellään kuullaan neuvoja.

  VastaaPoista
 2. Mielenkiintoinen ja asiaa, mukavalla tavalla kerrottuna. Kiitos Riitta!
  Voisitko kirjoittaa aiheesta: erektiolääkkeiden tarve ja käyttö, miten ja millaisia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos! saatkohan vastauksen kysymykseeni marraskuun kirjoituksesta. Olen pahoillani, että tämä vastaus ja kommentti tulee tosi jälkikädessä ja mahdollisesti et näe vastausta kysymykseesi?

   Poista
 3. Hieno blogi, mielenkiintoisia ja tärkeitä asioita. Voisitko kertoa erektiolääkkeiden käytöstä: milloin tarpeen, mitä ja kuinka paljon/ usein ?

  VastaaPoista
 4. Tuos lukoo, notta anna kommentti. Nämoo mikää kommentti, tämon sulle pyyntö, se tuloo täs:
  Ekkö kirijoottaasi meille äijänkäppyröölle, testosteronista, viagrasta ja pistoshoirosta! Kiitos! Niiren eroavaasuuksista toisiinsa nähäre.

  Luulen notta mulla on tuo verenkierto heikko niin ei jaksa pikkukaveri pysyä millää yhyren jalan varas. Että eikö sitä sais tuolla pistoshoirolla kuntoon. Eikös sillä saa paisuvaiset aiva täppiinsä? Mullon sellaanen ajatus, notta se on paras lisäähän verenkiertoa.

  Ja kyllä mä tierän, notta on se rinkulakin yks vaihtoehto ripustaa veivin ympärille, että se veri pikkuusen paremmin pysyys ja jaksaas tuota yhyrellä jalalla kantaa, nottei se aina niin nopiaa sammuusi. Niin juuri kyllä mä sanoon, ripustaa kunnei niin pientä rinkulaa eres taharo löytyä, notta sais sen oikee rasvan kans laittaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos mukavasta murteella kirjotetusta kommentista :) Yritän laittaa tässä jossain vaiheessa tietoa erektiohäiriön lääkehoidostakin.

   Poista
 5. Moi!

  Mielenkiinnolla odottaisin vastaustasi seuraavaan kysymykseeni. Voiko ns. terveen mieskunnon omaava mies (terveella mieskunnolla tarkoitan normaalin erektion saava) saada edes teoriassa peniksensä suuremmaksi siis paksummaksi, mahdollisesti pidemmäksi PISTOSHOIDOLLA? Onko myös niin, että jos penistä saadaan edellämainituin tavoin paksummaksi niin siitä kärsii peniksen pituus?

  Entä hieman laskenut erektion kovuus, onko siihen mahdollisuutta saada lisää paksuutta / pituutta? Ymmärrän kyllä, että erektion tila vaihtelee aktin aikana ja ennen sitä ja, että erektion kovuus (peniksen koko) on suoraan verrannollinen kiihotustilasta. Vaikka olen puolisoni kanssa hyvin kiihottunut, niin en saa silti täydellistä kokoa jäykkyyttä penikseeni. Sen kyllä itse tuntee, että sitä olisi mahdollisuutta vielä huomattavasti parantaa (jos veri virtaisi paremmin ja voimakkaammin ja veren määrä paisuvaisessa olisi suurempi).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En suosittele missään nimessä hyaluronihappo pistoksia peniksen paksuutta lisäämään. Mahdollisesti joku voi olla tyytyväinen. Itse törmään lähinnä epäonnistuneisiin tilanteisiin ja niissä ei yleensä riitä pelkän ruuminvian korjaaminen vaan saattaa johtaa pitkälliseen terapian tarpeeseen. Kannattaa tarkkaan harkita ja muistaa, että vastuu seuraamuksista on itsellä eikä pistäjällä, joka ei todennäköisesti ole terveydenhoitoalan ammattilainen! Seksuaalisen nautinnon lisäämiseksi on olemassa "luomumpiakin" vaihtoehtoja.

   Poista
  2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  3. Moi! En ymmärrä, miksi blogin hallinoija (Riittako) on poistanut kysymykseni, toistamiseen johtuneeko siitä, että vastaus siihen on liian vaikea, kuten olet tänne kertonut pyrit vastaamaan täydellisesti ja siksi et ole julkaissut kaikkia miesten kirjoituksia?

   Kysyin 24.9 pistoshoidosta. Kirjoitukseni oli ehkä huono, koska oletit minun tarkoittavan hyaluronihappo-pistoshoitoa. En tarkoittanut, tarkoitin erektiohäiriöön tarkoitettuja pistoshoitoja ja niiden vaikututusta kaltaiseeni 24.9 kirjoittamaani tekstiin. Nyt eilen 10.12 kun korjasin millaista pistoshoitoa tarkoitin, niin sinä olitkin sen poistanut, miksi? Vastaus olisi edelleen avoinna. Kysyin siinä erilaisista pistoshoitolääkkeistä ja miten ne auttavat tapauksessani.

   Juhana Piha on niistä jotain kirjoittanutkin, kiitos hänelle. Mutta nyt kysyin sinulta itseeni kohdistuvaan ongelmaan, miten ne toimisi minulla. Kiitokse välitän tässä samalla Lehtosen Mikalle kun jos näitä lukee, häneltä olemme saaneet asiasta ja asiallisia vastauksia väestöliiton miehen aika foorumilta. Valitettavasti ko. foorumi on nyt tauolla.

   Poista
 6. Hei hei Naisurologi!

  Tähän jäljempänä sitaateissa Terve.fi blogistasi suora lainaus.

  "Keskustellaanhan seuraavan kerran, vaikka miehen lantiopohjan lihasten merkityksestä erektion aikaansaamisessa ja seksuaalisessa nautinnossa!"

  Tästäkin voisi jo keskustella ja kirjoittaa blogia.
  Kiitos tähänastisista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä. Tähän aiheeseen tulen palaamaan piakkoin.

   Poista
 7. Selventäisitkö seuraavaan kysymykseeni tyhjentävää vastausta? Hyvin usein, lähes aina masturbointi jälkeen (normi käsirunkkaus) tulee pakottava virtsaamistarve joka jatkuu ehkä puolisenkin tuntia. Vaikka virtsaa ei tule kuin tippoja ja sitten taas hetken päästä kuitenkin tuntuu taas virtsaamisen tarve ja on pakko siirtyä wc.hen. Taas odottelua ja muutama tippa.

  Niin siis olen normaali hetero mies.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. On mahdollista, että siemensyöksyn jälkeen jää virtsaamisterve, jos virtsarakkosi on täynnä, kun saat siemensyöksyn. Kokeile tyhjentää virtsarakko ennen itsetyydytystä. Auttaisikohan se? Kuvaamasi oire saattaa ilmaantua myös silloin,jos edellisestä siemensyöksystä on kulunut pidempi aika. Joskus myös eturauhasen tulehdus voi oireilla kuvaamallasi tavalla.

   Poista
 8. Kiitos kysymyksistä ja vinkeistä yritän vastata noihin kysymyksiin blogin muodossa lähiaikoina

  VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!