maanantai 30. syyskuuta 2013

Urologisen leikkauksen vaikutus seksuaalisuuteen

Olin taannoin puhumassa kollegoille ja terveydenhuollon ammattihenkilöille tavallisimpien urologisten leikkausten vaikutuksesta seksuaalisuuteen. Sanoma on yksiselitteinen. Jokaisella on oma yksilöllinen seksuaalisuutensa. Seuraukset siitä, miten me urologit häiritsemme kunkin yksilön seksuaalista homeostaasia leikkaustoiminnalla on yksilöllistä. Toki tiedämme, mitä tyypillisesti seuraa, kun teemme toimenpiteen kuten poistamme kiveksen, eturauhasen tai jopa peniksen. Viimeisin on todella ääriesimerkki seksuaaliterveyden häiriintymisestä.

Leikkauksien jälkiseuraamukset ovat siis yksilöllisiä, johon vaikuttaa suuresti potilaan ikä, aiemmat  sairaudet sekä aiemmat seksuaalitoiminnan häiriöt. Miten tukea yksilöä leikkauksesta selviytymisessä? Ei kai muuta vaihtoehtoa ole kuin kategorisesti kertoa kaikki mahdolliset jälkiseuraukset. Onko sitten hyötyä kertoa prosenttilukuja ja todennäköisyyksiä eri jälkivaikutusten ilmaantumisesta? Ehkä mieluummin todennäköisyyksiä.

Tämän aaian tiimoilta uskallan jälleen kerran ottaa esille aran aiheen - ympärileikkaus. Luennossani sivusin myös tätä asiaa. Aikoinaan jouduin aikamoisen ryöpytyksen kohteeksi kirjoittaessani asiasta. Nyt väitän kasvaneeni paljon niistä ajoista, niin tiedollisesti kuin ammatillisestikin. Ympärileikkauksen jälkiseuraamukset kuohuttavat niin leikkaajien kuin leikattujenkin mieltä! Ympärileikkauksen on kuvattu vaikuttavan terskan tuntoherkkyyteen, siemensyöksyyn, seksuaaliseen haluun, seksuaalisen nautinnon kokemiseen, orgasmiherkkyyteen ja erektioon. Ympärileikkauksen on kuvattu sekä vahvistavan että heikentävän em. asioita. Miten siis kertoa? Miten valmistaa potilasta tulevaan leikkaukseen, kun vaikutukset voivat olla joko niin tai näin? Sen vuoksi olen edelleenkin sitä mieltä, että ympärileikkaus tulee tehdä ainoastaan niille potilaille, johon on yksiselitteinen lääketieteellinen syy.

Kummallista, että aihe on varsin kuohuttava, niin silti aika harvoin tapaan potilaita ympärileikkauksen jälkeen. Viime viikolla sattumalta heti luentoni jälkeen tapasin kaksi miestä, joille kummallekkin oli aiemmin tehty ympärileikkaus. Toinen potilaista halusi kysyä minulta mielipidettä ympärileikkauksista, vaikka se ei varsinaisesti ollutkaan käynnin syy. Keskustelimme ympärileikkauksen seurauksista. Tämä mies oli erittäin tyytyväinen oloonsa ympärileikatun peniksensä kanssa. Toinen mies taas hakeutui vastaanotolleni, koska penis ei tuntunut enää entiseltä ympärileikkauksen jälkeen. Toimenpiteestä oli kulunut jo reilu vuosi, jolloin olettaisi, että uusi olemus tuntuisi jo tutulta. Jotain oli ehkä jäänyt kertomatta ennen toimenpidettä? Jokin oli jäänyt mieltä vaivaamaan. Ulkoisesti ympärileikattu penis näytti kuten asiaan kuulukin ympärileikkauksen jälkeen. Esinahkaa oli jopa jätetty jäljelle niinkin paljon, että esinahan sai venytettyä lähestulkoon terskan ylitse. Keskustelumme jatkuu...

Aina ei siis tiedä etukäteen, mitä leikkauksella voimme aiheuttaa. Vaikka ulkoisesti leikkauksen jälkitila näyttäisi hyvältä ja asiaankuuluvalta, voi potilas kokea tilanteen aivan toisin. Mielestäni leikkaukseen valmistautuminen onkin ensiarvoisen tärkeää. Leikkausaihe tulee olla kohdillaan ja mieluiten syyn tulee olla lääketieteellinen. Peniksen tunnon muutoksista on syytä kertoa ja miten jälkituntemuksiin voi vaikuttaa. Ja tietenkin kuinka kauan toipuminen kestää. Minun ohjeeni on, että penistä aletaan suihkutella heti leikkauksenjälkeisenä päivänä. Saunaan ja uimaan saa mennä kahden viikon kuluttua, jolloin omepeleet ovat sulanneet. Tässä vaiheessa haava ei ole vielä riittävän kestävä yhdyntään eikä itsetyydytykseen. Näitä hommia lupaan tehdä vasta neljän viikon kuluttua, niin hyvä tulee! Hyvä muistaa, että pelkkä erektio ei ompeleita ja haavaa revi.


http://www.terve.fi/liikkuvat-vapaasti-taakse13 kommenttia:

 1. No siinä on komia kattaus! Heppikukka-asetelma on poikkeuksellisen hieno. Missä tuollaista kattausta voisi nähdä livenä ja mikä on tuon idea-asetelman takana? Kaiketi tuo kattaus on jonkin urologisen lääkäriaseman aulatiloissa, lienenkö oikeassa?

  VastaaPoista
 2. Kuva on otettu Amsterdamissa ses museumissa :)

  VastaaPoista
 3. siis sex museumissa :) ikänäkö hoi!

  VastaaPoista
 4. no hei

  minulle on tehty eturauhasen hoylays ja siemensyoksy kulkee nyt virtsarakkoon. karsin siita. tunnen olevani vajaa.
  voiko sen korjata kirurgisesti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eturauhasen höyläyksen yhteydessä virtsarakon kaula höylätään avoimeksi eikä se enää sulkeudu siemensyöksyn aikana ja tämän vuoksi siemensyöksy suuntautuu virtsarakkoon päin. Tämä ilmiö ei ole vaarallinen, mutta useimmat miehet kokevat virtsarakkoonpäin suuntautuvan eli retrogradisen ejakulaation epänormaaliksi. Tätä ei voi korjata kirurgisesti. Diabeetikoilla on sama ilmiö diabetekseen liittyen. Heillä rakonkaula on normaali, mutta hermotus muuttuu. Heillä oiretta voidaan hoitaa pseudoefedriinillä. Höyläyksen jälkitilassa ko. lääke tuskin auttaa, koska rakonkaula on höylätty avoimeksi virtsasuihkun parantamiseksi ja yleensä aukko on höyläyksen jäljiltä laaja. Tämän vuoksi suosittelen vahvistamaan orgasmin tuntemusta harjoittamalla lantionpohjalihaksia. Rakkoonpäin suuntautuvalla siemensyöksyllä on merkitystä hedelmällisyyteen liittyen, muuten ilmiö on täysin vaaraton ja eturauhasen eritteet tulevat ulos myöhemmin virtsan mukana.

   Poista
  2. Hei, Olen 53-vuotias. Olin vajaa vuosi sitten eturauhasen viherlaser-operaatiossa hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun vuoksi. Operaatio onnistui yli odotusten. Suihku on kuin nuorella pojalla ja erektio-ongelmia ei ole. Tiputtelua ei ole, paitsi jos käyttää alkoholia liikaa. Siemensyöksy ei kuitenkaan suuntaudu ainakaan kokonaan virtsarakkoon, vaan spermaa tulee lähes normaalisti orgasmissa. Onko Sperma hedelmöityskelpoista tavaraa, eli pitääkö ehkäisystä huolehtia? Operaaton suorittaneen Lääkärin mukaan yleensä lapsia ei tämän operaation jälkeen ole mahdollista saada. Miten varmistan asian? Kasvaako eturauhanen uudelleen ja lisääntyykö sperman määrä ajan kanssa edelleen?

   Poista
 5. Minut on ympärileikattu lapsena ja nyt olen huomannut arvessa patteja onko nuo normaalia että arpeen tulee patteja. Onko ympärileikkaus yleitä suomessa. Kuulin jostain että 70- luvulla leikattiin herkemmin .

  VastaaPoista
 6. Leikkausarpeen voi tulla arpikudosta, joka saattaa tuntuna muhkuroina arven alla. Kommentista ei käy ilmi, että onko arpi ollut aiemmin sileä ja patit ovat ilmaantuneet vastikään. Mikäli patit aiheuttavat vaivaa, niin niitä on syytä näyttää lääkärille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiko ympärileikkauksen tehdä uudestaan jossa tuo arpi leikataan siistimmäksi.

   Poista
  2. Periaatteessa uusintaleikkaus on mahdollinen. Esinahkaa arpikudoksineen tulisi ensisijaisesti arvioida vastaanotolla, onko uusinta leikkaus mahdollinen!

   Poista
 7. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 8. Itse kävin vasektomiassa n. 6 kk sitten. Kaikki toimii muuten normaalisti, MUTTA....
  Orgasmini jäävät vajaaksi. Kaikki tuntuu aivan samalta kuin ennen, ehkä lievää tuntoherkkyyden häviämistä mutta muuten sama kuin ennen leikkausta. Mutta juuri kun paine alkaa kasaantua ja tuntuu että nyt tulee, niin orgasmista jää puuttumaan ikäänkuin huippu. Ennen kun pidättäytyi kolme-neljä päivää sain orgasmin jossa taju räjähti, mutta nyt se jää vajaaksi. Vasektomiaan menin omasta aloitteesta kun täytin 35 ja lapsia on 3. Olen yrittänyt etsiä tietoa asiasta mutta ainoat tiedot ovat olleet joku post-vasektomian krooninen kipu. Kipuja ei ole, vain orgasmin vajaus. Mistä voisi johtua ja voiko tehdä mitään?

  VastaaPoista
 9. En ole myöskään törmännyt tieteellisissä julkaisuissa vastaavaan ongelmaan. Anatomisesti en myöskään osaa selittää, mihin oire voi liittyä. Orgasmi syntyy lantionpohjan lihasten ja virtsaputken ympärillä olevien lihasten supistelusta, jolloin usein tulee myös siemensyöksy samanaikaisesti. Kivespussin alueella tehty leikkaus ei suoranaisesti ole kovin lähellä näitä lihaksia, mutta mahdollista, että ongelma tulee hermotuksen kautta. Mahdollisesti liittyy vasektomiaan aiheuttamaan kudosvaurioon. Leikkauksestasi on kulunut vasta vähän aikaa, joten mahdollista, että leikkauseen liittyvä kudosvaurio paranee. Onkohan sinulla mahdollisuutta käydä leikannneen lääkärin vastaanotolla kertomassa oireestasi. Toisaalta lantionpohjafysioterapeutin arviosta voisi olla hyötyä.

  VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!