torstai 7. marraskuuta 2013

Onko erektiohäiriö turhaan medikalisoitu oire?

Pari päivää on vietetty taas tiiviimmin seksuaalisuuden ja seksuaalitoimintojen kouluttamisen parissa. Uusia ajatuksia herää jatkuvasti itsellekin, eikä koskaan tunnu olevan valmis tässäkään asiassa. 

Tuleville seksuaalineuvojille puhuin miehen virtsaelinten anatomiasta, seksuaalisista toiminnoista ja -reaktioista. Yksi miehen elimistön toiminnan lähtökohta on, että miehen elämässä suurin osa ajasta menee erektioon estämiseen. Normaali tilanteessa peniksen ollessa velttona tekee  sympaattinen hermosto koko ajan töitä estääkseen erektion syntymisen. Eri asteisia erektioita tulee siis tahattomasti vuorokauden aikana. Tämä säätely tapahtuu sekä keskushermostossa että paikallisesti sukupuolielinten alueella. Sukupuolielinten koskettaminen tuottaa yleensä reflektorisen erektion, jos parasympaattinen hermosto pääsee valloilleen. Seksuaaliset ajatukset luonnollisesti edesauttavat erektion syntymisessä. Usein olen nähnyt erektion syntyvän, kun aloitetaan urologinen toimenpide, jopa nukutetulla potilaalla, jolloin seksuaaliset ajatukset eivät varmasti ole läsnä. Sympaattinen hermosto voittaa kuitenkin useimmiten, kun tilanne ei ole sovelias eikä erektio tule "epäsopivissa" tilanteissa kuten urologisen tutkimuksen aikana. Tästä pitää huolen myös tutkimuksen jännittäminen ja siitä johtuva adrenaliini eritys. Mutta ei se mitään, joskus erektio tulee, vaikka tilanne olisi kuinka väärä. Niistäkin on aina selvitty!

No, jos kerta suurin osa ajasta menee erektion estämiseen, niin miksi erektiohäiriö on  niin yleinen vaiva? Erektiohäiriöitä on monentasoisia. On hyvä muistaa, että erektiohäiriö on AINA oire ja on epäiltävä  verenkierron sairautta kunnes toisin todistetaan. Elikkä kuolemanvaara voi karkeasti sanottuna piillä erektiohäiriön taustalla. Erektiohäiriö voi olla ensimmäinen oire sepelvaltimotaudista. Näin ollen muutkin riskitekijät tämän taudin suhteen on aina huomioitava! Myös jos aamuerektiot jäävät pois, voi se olla merkki joko verenkierron heikkenemisestä tai hormonitoiminnan häiriöstä. Toimiva erektio on siis miehen terveyden mittari!

Erektiohäiriön hoitaminen on nykyään helppoa. Ja se on ehkä johtanut meidät asiantuntijat helppouden salakavalalle tielle. Ei muuta kuin resepti kouraan ja kyllä se siitä hoituu. Ennen seksiä otettu nappi pelastaa monelta kiperältä tilanteelta ja auttaa miestä, vaikka mieli ei olisikaan niin mukana. Näinhän me luullaan. Siksipä erektiohäiriö lääkkeiden ns. viihdekäyttö on yleistä. Ihmissuhteissa halutaan edetä nopeasti kuten nykyisessä maailmassa on muutenkin tapana.  Haluamme saavuttaa kaikki haluamamme kerralla olimmepa valmiita tai emme.

Kysymys kuuluu, onko erektiohäiriö lääke aina oikea ratkaisu? Vai voisimmeko ensin odottaa rauhassa, että tutustuisimme toiseen ihmiseen kunnolla, antaisimme rauhassa mielen virittyä halun tasolle, jolloin kiihottuminenkin voisi olla helpompaa. Antaisimme luontaisen seksuaalireaktion tulla.

Seksuaalinen halu syntyy aivoissa. Sopivat kiihokkeet saavat aikaisesti toimittaa viestin penikseen, joka alkaa rentoutua!!!! Uskokaa pois peniksen pitää rentoutua, jotta erektio on mahdollinen. Peniksessä olevat verisuoni lammikot pystyvät vastaanottamaan lisääntyvää verenvirtsausta vain rentoutumalla. Rentoutumisen seurauksena virtaavan veren on mahdollista täyttää nämä laguunit ja penis paisuu, jäykistyy ja lopulta tulee täyteen mittaansa, joka mahdollistaa yhdynnän. Erektiolääkkeet edesauttavat tätä rentoutumismekanismia!!!

Erektio on monimutkainen verenkierron ja hermoston välittämä tapahtuma, johon tarvitaan sopiva tunnetila sekä mieshormonipitoisuus.

EREKTIO-ONGELMISSA PITÄÄ KARTOITTAA PERUSTERVEYDENTILA. JOS ONGELMAA/SAIRAUTTA EI LÖYDY, ON MIETITTÄVÄ ONKO MIELENSEKSUAALISUUS KOHDILLAAN.


Tässä hyvää isänpäivä lukemista. Mukavaa isänpäivää isille, isiksi haluaville, isänmielisille ja kaikille miehille…


8 kommenttia:

 1. Kiitos kiitos! Jälleen hyvä, mielenkiintoinen kirjoitus josta aukeni jälleen uusia näkökantoja. Tuo, että suurin osa miehen elämästä menee erektion estämiseen oli uusi tuttavuus minulle. Muut mainitut asiat olen noin suurinpiirtein tiedostanut. Tuo verenkiero on edelleenkiinnostava aihe. Tähän uuteeen blogiisi johonkin kommentoinkin 2-3 eri kommenttia, mutta et niitä ole julkaissut, en tiedä miksi? En näe niissä mittään sellaista syytä, että niitä ei voisi julkaista, niissä oli sukupuolielimiin ja reaktioihin ja piikitykseen liittyviä aiheita.

  VastaaPoista
 2. Hienoa, että juttu kolahti ja uuttakin asiaa tuli. Olen pahoillani, että en ole julkaissut kommentteja. Se johtuu siitä, että olen ollut vähän laiska blogini suhteen ja minulla on ollut sellainen tunne, että minulla tulisi olla hyvä vastaus jokaiseen kommenttiin. Ja kun mielestäni hyvää vastausta ei ole ollut, niin kommentin julkaiseminen on jäänyt. Nyt kaikki aiemmatkin kommentit on julkaistu. Yritän pysyä aktiivisempana tästä edespäin :)

  VastaaPoista
 3. Kiitos Riitta! Hyvä ja tärkeä kirjoitus!
  Haluaisin lisätä vielä hieman siitä mikä ei ole erektiohäiriötä. Tämä siksi, että kirjoitat ”erektiohäiriö on AINA oire ja on epäiltävä verenkierron sairautta kunnes toisin todistetaan”. Eihän kuitenkaan ole niin, että joka kerta, kun erektio ei tule sitä haluttaessa, olisi kyse erektiohäiriöstä ja verenkierron sairaudesta. Vai onko sinun mielestäsi?
  Eli kuten mainitsitkin, peniksen pitää rentoutua, jotta se voi saada erektion. Rentoutumista voi häiritä varsin moni seikka.
  Voidaan siis sanoa, että jos on kovasti stressiä, työt tai kotihommat painavat tai jos joku suru tai harmi jäytää takaraivossa, voi olla vaikea saada erektiota. Se ei ole kuitenkaan erektiohäiriötä.
  Tai jos on humaltunut alkoholista, kehon tuntemukset heikentyvät automaattisesti. Tuntoaisti heikkenee, ehkä myös kyky hahmottaa omaa kehoa ja sen toimintoja. Erektiolle käy samoin, toki yksilöllisesti ja tilanteeseen sidonnaisesti. Mutta ei sekään ole erektiohäiriötä.
  Ei sekään ole erektiohäiriötä, jos joutuu jännittämään tilannetta, missä ei ole varma raskauden alkamisen mahdollisuudesta tai seksitaudin saamisesta. Tai jos on pelkona, että kohta ovesta voi tulla joku häiritsemään intiimiä hetkeä.
  Edellä mainitut erektion lerpahdukset ovat siis väliaikaisia poikkeuksia, mitkä muuttuvat tilannetta tarkastelemalla ja olosuhteita korjaamalla. Siihen ei lääkäriä tai erektiohäiriölääkettä tarvita.
  Jos erektion tuleminen estyy olosuhteiden korjaamisesta huolimatta, on tärkeää käydä lääkärissä tutkimassa häiriön fysiologinen syy.
  Mika Lehtonen
  Seksuaali- ja psykoterapeutti

  VastaaPoista
 4. Kiitos Mika, asiallinen ja tärkeä kommentti. Tässä sen huomaa, että lääkärinä usein lähtee niin innoissaan oireen perään ja sairauksia poisulkemaan, että unohtaa mainita, että suinkaan aina ei ole kyse varsinaisest erektiohäriöstä. On luonnollista, että mieskään ei toimi kuin kone ja notkahdukset erektion kovuudessa ovat täysin normaaleja ilmiöitä, ei sairautta eikä sairauden oireita eikä välttämättä mielenheikkoutta. Ihminen ei ole kone. Jos erektio-ongelma jatkuu kaikesta huolimatta perusasiat on syytä selvittää ja tarpeen mukaan eteenpäin päästään joko seksuaalineuvonnalla ja joskus tarvitaan pidempiaikainen asioiden selvittely seksuaaliterapiassa.

  VastaaPoista
 5. "Peniksessä olevat verisuoni lammikot pystyvät vastaanottamaan lisääntyvää verenvirtsausta vain rentoutumalla. Rentoutumisen seurauksena virtaavan veren on mahdollista täyttää nämä laguunit ja penis paisuu, jäykistyy ja lopulta tulee täyteen mittaansa"

  Pitääkö asia ymmärtää niin ylläolevasta sitaatteihin asetetusta kirjoituksesi, että mitä rentoutuneemmaksi saadaan penis, sitä enemmän penikseen saadaan verta täyttämään "lammikot", joka puolestaan takaa sen, että tällätavoin saadaan penis mahdollisimman kovaksi ja maksimaalisen paksuksi ja pitkäksi eli siihen kokoon johon se voi tulla (kaikilla on omat maximimittansa mihin saakka voi kasvaa, luonnonlaki)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näinhän se on! Jokaisella on oman mittaisensa, mutta isoja eroja ei välttämättä ole.

   Poista
 6. Kysynkin onko mitään millä voisi estää tuntemuksia kun vaimon kanssa emme enää yheisestä sopimuksesta halua harrastaa seksiä. Se on ollutkin jo vuosikymmenen vallitseva tilanne. Ei siinä mitään ihmeellistä. Olemme jo lähes seitsenkymppisiä joten halut siitäkin on jo mennyt mutta kun on noita turhia tuntemuksia josta haluan päästä eroon. Kiitos etukäteen vastauksestasi.

  VastaaPoista
 7. Kysymyksesi on melko monisyinen lyhykäisyydessään. Eikä siihen ole olemassa vastausta tässä ja nyt. Jäin pohtimaan, miksi pitää poistaa tuntemus, joka on olemassa? Onko tuntemus epämiellyttävä? Miksi tuntemus tulee esille? Onko sinulla kuitenkin seksihaluja? Oikeastaan tästä asiasta voisit jutella enemmänkin kasvotusten asiantuntijan kanssa.

  VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!