lauantai 14. joulukuuta 2013

miten erektiolääkkeet vaikuttavat?

Olen pahoillani, jos en aina vastaa kaikkiin lähettämiinne kysymyksiin. Osakseen johtuu siitä, etten aina osaa todellakaan vastata, kysymys voi olla liian laaja tai en ole ymmärtänyt kysymyksen punaista lankaa. Nyt yritän vastata yhteen kysymykseen kertomalla erektiohäiriölääkkeiden vaikutusmekasnismeista.

Kuten jo edellisessä blogikirjoituksessa mainitsin, että peniksen pitää rentoutua, jotta erektio on mahdollinen. Näin todellakin on, tarvitaan sileän lihaksen rentoutumista, jotta veri pääsee täyttämään paisuvaiset ja tämä verentungos jäykistää peniksen. Tuleva valtimoveri paisuttaa penistä ja lyttää laskimot, niin ettei suurimman kiihotuksen aikana verta juurikaan pääse peniksestä pois. Kunkin miehen penis paisuu omiin mittoihinsa, mutta suurinpiirtein erektiossa olevan peniksen koko ei vaihtele. Näillä lääkkeillä ei siis voi kasvattaa penistä! Tällainen oikein kova erektio on periaatteessa mahdollista vain maksimaalisen stimulaation aikana. Kiihottumisen ja peniksen stimulaation vähentyessä verentungos vähenee ja heikentää erektiota hiukan, ei kuitenkaan niin paljoa, ettei sillä pystyisi yhdyntään. Peniksen kovuus vaihtelee seksuaalisen kanssakäymisen aikana. Pieni kovuuden muutos ei siis tarkoita erektiohäiriötä, vaan kuuluu normaaliin seksuaaliseen reaktiosarjaan. Useat miehet kuitenkin hätääntyvät tässä vaiheessa, että menettävät erektion ja se pieni säikähdys saattaa laukaista sympaattisen hermoston ja erektio voi lopahtaa.

Seksuaalisen ärsyke aktivoi parasympaattista hermostoa ja saa aikaan typpioksidin lisääntymisen. Typpioksidi edesauttaa sileän lihaksen rentoutumista.  Suun kautta otettavilla erektiohäiriö lääkkeillä eli fosforidiesteraasi inhibiittoreilla edesautetaan tätä sileän lihaksen rentoutumista ja verenvirtausta penikseen. Elimistössä on muuallakin näitä fosforidiesteraasi reseptoreja kuten verisuonissa, minkä vuoksi erektiohäiriö lääkkeistä voi tulla sivuvaikutuksena kasvojen punoitusta tai nenän tukkoisuutta. Monimutkainen reaktiosarja aktivoi sekä hermostoa ja verenkiertoa sopivassa hormonaalisessa ympäristössä. Näitä samaisia erektiohäiriö lääkkeitä eli fosforidiesteraasin estäjiä käytetään myös keuhkovaltimopainetaudin hoitoon ja virtsaamisvaivojen hoitoon.

Suunkautta otettavat erektiohäiriö lääkkeet eroavat toisistaan lähinnä vaikutusajan pituuden mukaan. Siis kuinka kauan vaikuttava aine pysyy elimistäössä. Vaihteluväli on pitkä 6 jopa 36 tuntiin! Tärkeintä on ottaa lääke VÄHINTÄÄN tunti ennen seksiä, jossa vaikuttava-aine ehtii kunnolla imeytyä. Tarvitaan vähintään neljä käyttö kertaa, jotta nähdään vaikuttaako otettu lääke suotuisasti erektioon.

Pistolääkkeitä tai virtsaputkeen laitettavaa lääkettä eli alprostadiilia käytetään astetta vaikeammassa erektiohäiriössä. Vaikutusmekanismi on periaatteessa sama, mutta vaikutus kohdistuu prostaglandiiniin. Ns Trimix tehoainetta ei enää saa ilman erityislupa hakemusta. Eli näillä on pärjättävä tai sitten asennettava penis proteesi. Toki tyhjiöpumppukin voi olla hyvä vaihtoehto lievissä erektio-ongelmissa.

Tämän perusteellisemmin en pysty maalikkokielellä kirjoittamaan erektiohäiriölääkkeistä ilman, että kirjoituksesta tulisi tylsää lääketieteellistä jargonia. En tiedä kuka jaksaisi olla niinkään kiinnostunut vaikutusmekanismista ja reaktiosarjoista?  Ehkä mieluumminkin lääkkeen vaikutusaika ja sivuvaikutukset ovat kiinnostavampaa tietoa. Tai mikseipä sekin, mistä halu syntyy?


13 kommenttia:

 1. "Näin todellakin on, tarvitaan sileän lihaksen rentoutumista, jotta veri pääsee täyttämään paisuvaiset ja tämä verentungos jäykistää peniksen. Tuleva valtimoveri paisuttaa penistä ja lyttää laskimot, niin ettei suurimman kiihotuksen aikana verta juurikaan pääse peniksestä pois."
  -tein joskus testin, laiton puolierektiossa olevaan penikseni juureen yleisesti avaimenperissä olevan sopivankokoisen metallirenkaan ja ikinä en ennen tätä toimenpidettä ole saanut penistäni niin paksuksi. Ero aikaisempiin oli kuin yö ja päivä. Suonet varressa komeasti esillä runsaanlaisesti ja erektiö kesti vaikka kuinka kauan, koska veri ei päässyt pakenemaan, ehkä syy erektion kestämiseen kuitenkin hieman liian pieni rengas.
  Ymmärrän, että erektiota ei saa pitää yllä liian kauan. Tästä kokeestani oli miinusta vain se, että kiimanestettä ei tullut lainkaan, vaikka vuodan kiimaa tosi runsaasti. Syyksi arvelen, mainitun ehkä liian pienen renkaan. Olisi hienoa saada kommenttisi.


  "Kunkin miehen penis paisuu omiin mittoihinsa, mutta suurinpiirtein erektiossa olevan peniksen koko ei vaihtele."
  -toisinsanoen, kyllä se koko vaihtelee, huolimatta kunkin miehen peniksen mitoista. Jos erektiolääkkeillä, pistoshoito se tehokkain, pystytään kerran rentouttamaan penis täydellisesti, niin silloinhan penikseen vapautuu enemmän "lammikoita" joita veri pystyy täyttämään ja joka puolestaan saa peniksen maximimittoihin. Mitä rentoutuneempi penis sitä suuremmaksi se on mahdollista saada, tottai omat mitat tuleee vastaan jossain vaiheessa. Mutta jos ei penistä saada täydellisesti rentoututtua, ei sitä saada kasvatettua maximiksi, tässä on se pointti!

  VastaaPoista
 2. juurikin näin penisrenkaan avulla voi auttaa jossain määrin laskimoverenpoistumista ja vahvistaa erektiota. Seksitarvikeliikkeista saa asianmukaisia rengaita, jotka yleensä ovat jämäkkää silikonia. Liian pienen metallirankaan riskinä on se, että erektio kestää liian kauan ja uutta verta ei tule penikseen, jolloin penis alkaa kärsiä hapenpuutteesta ja sen myötä kudostuhosta. Tällöin rengas pitäisi saada pois, mutta erektio voi estää. Tylsää, jos joutuu soittamaan palokunnan sivuleikkureineen paikalle. Peniksen rentouttaminen tapahtuu silloin luonnollisesti, kun kiihottuu seksusaalisesta stimuluksesta, jolloin parasympaattinen hermosto on vallassa. Toki usesat ja tiheät erektiot pitävät yllä paisuvaisten venymiskykyä ja tätä kautta erektionkin vahvuutta. Jotta verisuonet ovat avoimet ja verta pääsee hyvin penikseen, niin omia verisuonia on hyvä raskastaa välttämällä tupakointia ja ylläpitämällä hyviä rasvoja verenkierrossa.

  VastaaPoista
 3. Ehkä mieluumminkin lääkkeen vaikutusaika ja sivuvaikutukset ovat kiinnostavampaa tietoa. Tai mikseipä sekin, mistä halu syntyy?
  Niin erittäin mielenkiintoisia olisi lukea myös tietoasi näistä asioista.

  Mutta minulla on tällainen ongelma penisrenkaan käytön suhteen.
  Kivespussit yhtyy kaiketi oikeaan kohtaan peniksenvartta jalkovälissä, mutta ylöpuolella peniksen varteen kivespussi kiinnittyy peniksen puoleen väliin vartta. Tällöin penisrengasta on hankala käyttää, koska rengas jää jäykistyneen peniksen puoliväliin. Mikä taas estää penisrenkaan alapuolella olevan paisuvaisen täytön. Jäykistyneen peniksen pituus on 16cm? Onko tämä vaiva / ongelma miten yleinen? Oletko törmännyt tällaiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kivespussin ihon kiinnittyminen korkeammalle peniksen varteen kuuluu anatomiseen vaihtelevuuteen. Ilmiö on harvinainen ja voi liittyä vesikivekseen tai ahtaaseen esinahkaan. Ongelmaa voidaan korjata plastiikkakirurgisesti.

   Poista
 4. Vielä tuohon edelliseen juuri laittamaaani kommenttiin. Kivespussini ovat muutenkin isot ns. vitjamunat, kansankielellä. Jos tällä on asiaan mitään merkitystä vaikutusta.

  VastaaPoista
 5. Löytysköhän tohon sperman määrään mitää selvitystä? Elikkä mitä pitempi aika edellisestä purkautumisesta niin kait sitä tulee sit enempi, mut kysyn et onko kiihottumisen asteella siihen määrään vaikutusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siemennesteen määrä vaihtelee 1.5-10 millilitraan. Yleensä siemennesteen määrä on suhteellisen vakio kerrasta toiseen samalla yksilöllä. Toki pientä vaihtelua saattaa esiintyä aika ajoin.

   Poista
 6. Tos ko on lukenu noit blogikirjoituksii ja esim. sitä et miks miehet aristelee tulla urologille. Yks vois olla kans se ainaki itellä et miks tutkimus tehdää kylmäsi ko sikaa tutkittas hoitopöydällä? Miks sitä ei voi tehdä seisaaltaa? Jotenki musta ainaki se olis inhimillisempää. Vois kai se mies pyllistääki seisaaltaa nojaten jos pitää esim. tutkia takaa eturauhasta.

  Ja viel tää on hyvä blogi, paitti hiton ärsyttävä ja turhauttava ko kirjoittaja ei juuri vastaa kysymyksiin vaik sanoo niin. Ja sit vie ku blogia tulee abaut 6krt vuodes, niin se ei oo mikää blogi, mun puolest tällasen blogin vois senvuoks lopettaa. On tosi turhauttavaa aina ko katsoo nii samat merkinnät ja kirjotukset. Esim. Laasanen blogeilee 2.n kertaa viikos. Hyvä blogi kirjoitus pitäs tulla kerran viikos. Vähintää kerran kahdes viikos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. urologisen tutkimuksen tekee jokainen urologi tavallaan. Itse pyrin tekemään tutkimustilanteesta mahdollisimman neutraalin ja luonnollisen. Selinmakullaa kiveksen rakenteet on helpompi tutkia, eikä vaarana ole se, että esimerkiksi tutkittava kaatuu, jos kesken tutkimuksen alkaa heikottaa. Kyljellä maatessa myös eturauhanen helpommin tunnusteltavissa ja samalla voidaan tehdä eturauhasen ultraääni tutkimus peräsuolen kautta, jos siihen on tarvetta. Lääketieteellinen potilaan tutkiminen ei saisi mielestäni milloinkaan alentaa tutkittavan ihmisarvoa.

   Poista
 7. Mitä moninaisimmat syyt ovat peniksen kovuuteen, mutta omakohtaisesti voin sanoa näin aikuisena keski-ikäisenä hetetomiehenä, että ne syyt em. ovat puolisossa. Keski-ikäinen nainen monasti kotokasvatus ollut jäykkää, naiseudesta, miehestä, seksistä ei juuri ole puhuttu. Useasti tästä johtuen se on ei vapautunutta ja senvuoksi kaavoihin kangistununutta. Ei uskalleta kokeilla uusia asioita tai ei ole halukaan. Mitä enemmän miehelläkin tulee ikää sitä enemmän hän kaipaisi vaihtelua seksielämäänsä kaikin tavoin, stimulointia, suuseksiä, erotiikkaa. Naisen tulisi olla vapautunut estoista jotta kunnon stondis olisi mahdollista ja säilyisi pidempään. Kaikkia ei tarvitse tehdä, mutta kun jo ennakkoasenne on kielteinen kaikkia asioita kohtaan, se latistaa no etukäteen tunnelman. Naisen tulisi ymmärtää miten tärkeä hänen vartalonsa on mihen katsella ja ihailla, vartaloa pitäisi uskaltaa näyttää ja esittää myös kauniilla alusasuilla jotka tuovat lisää kaunista naiseutta. Naisen tulisi viekoitella kuin salaa härnäten vaikka pikkuisen stayupin saumaa näyttäen, ei se tarvitse sen kummoisempaa jos miehellä on testot tallessa. Aika ei saa olla määräävänä tekijänä se poissulkee hetkessä elämisen. Tylsintä mitä tiedän on se sunnuntai aamu samassa asennossa!!! :(

  Seksi on leikkiä, siinä voi käyttää rivoja sanoja. Se voi olla eläimellisen alkukantaista jos saa vaikka nuuhia naista takaa koira-asennosta jne.. Nainen siis määrää miehen erektion jos terveydelliset asiat on kunnossa. Valitettavasti tätä naiset eivät tajua. Erektio ja kova penis löytyy varmasti jos nainen on aistikkaasti estoitta yhdessä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Erektio on monimutkainen verenkierron ja hermoston säätelemä tapahtumasarja sopivassa hormonaalisessa ympäristössä sopivien virikkeiden edesauttamana. Asia on siis fysiologisesti näin. Se minkätyyppisestä seksuaalisesta kanssakäymisestä ja kiihokkeista kukin tykkää on yksilöllistä ja henkilökohtaista. Jos seksiä harrastaa toisen ihmisen kanssa, on tietenkin toivottavaa, että ottaa huomioon toisen tarpeet ja toiveet ja että seksiä harjoitetaan hyvässä yhteisymmärryksessä molempien toiveiden mukaisesti.

   Poista
 8. Täällä on annettu paljon hyviä blogin aiheita kirjoittaa. Esim. tuokin -mistä halu syntyy ja miten se halu etenee naisilla ja miehillä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mistä halu syntyy tulee olemaan tulevia blogiaiheitani

   Poista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!