keskiviikko 15. tammikuuta 2014

Rakon venytys

Tänään oli harvinainen naistenpäivä. Usea luulee, että urologi on vain miesten lääkäri. Niin ei kuitenkaan ole. Minulla käy myös naisasiakkaita ja tänään heitä oli useampia. Naisten tyypillisiä ongelmia ovat toistuvat virtsatieinfektiot, joka on ehkä enemmänkin sisätautinen kuin urologinen ongelma. Lisäksi naisia vaivaa usein yliaktiivinen rakko. Pissalla saa juosta tiuhaan pieniä liruja lorauttelemassa. Onhan tuota samaa vaivaa toki miehilläkin.

Tämänpäiväinen potilas tuli virtsarakon venytykseen ja hänet oli tutkittu tarkkaan ennen toimenpidettä. Hän oli pitänyt virtsaamispäiväkirjaa, josta voi arvioida rakon normaalia toimintakykyä kuten kuinka montaa kertaa vuorokaudessa virtsaa ja minkälaisiä määriä kerrallaan. Lisäksi yliaktiivisen rakon oireissa usein tutkitaan munuaiset ultraäänellä ja lisäksi miten virtsarakko tyhjenee virtsaamisen jälkeen.

Tämänpäiväinen potilas oli käyttänyt virtsarakkoa hillitseviä lääkkeitä hyvällä menestyksellä, mutta kukapa sitä motivoituisi koko loppuelämäänsä lääkkeitä popsimaan. Sen vuoksi päätimme kokeilla virtsarakon venyttämistä nesteenavulla. Toimenpide on sen verran kivulias, että se pitää tehdä kunnon nukutuksessa. Rakkoa pyritään venyttämään sen vuoksi, että siihen mahtuisi jatkossa enemmän virtsaa ja se turha vessassa laukkaaminen vähenisi. Nestetäyttö tehdää virtsarakon tähystyminen kautta, jolloin virtsarakko voidaan samalla tutkia sisältä käsin. Normaalistihan nainen virtsaa 2-3 desilitraa kerralla, kun mies taas 3-4 dl. Aamupissa on tosin hiukan suurempi määrä, jopa 7 desilitraa nuorilla miehillä.

Toimenpiteen jälkeen annetaan jokaisella yksilölliset jatkohoito ohjeet. Tämänpäivän potilas ohjattiin lisäksi lantiopohjalihasten fysioterapiaan. Toimenpiteenjälkeinen kontrolli tarpeen  mukaan ja jos vaiva jatkuu, niin seuraava vaihe on virtsarakon hillitseminen botox ruiskein.

Ohjaako vessatarve elämääsi?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!