keskiviikko 12. maaliskuuta 2014

Positiivinen raskaustesti miehellä

Hassulta kuulostava tarina, mutta täyttä totta ja vakavaa asiaa.

http://vivas.fi/miehen-tekema-positiivinen-raskaustesti-pelasti-hanen-henkensa/

Kivessyöpä on verrattain harvinainen syöpä Suomessa, vaikka ilmaantuvuus on lisääntynyt viimeisten vuosien aikana.  Tähän viittaa myös miesten heikkenevä spermanlaatu. Vuosittain kivessyöpään sairastuu yli 130 miestä. Kivessyöpä on nuorten miesten tauti, sillä suurin osa sairastuneista on 20-34 vuotiaita. Onneksi taudin ennuste on hyvä ja valtaosa paranee taudista kokonaan.

Kivesten omatoiminen tutkiminen on tärkeää. Suurin osa syövistä nimittäin löytyy oman kivesten tunnustelun kautta. Myös nopeasti kokoa kasvattava kives on hälyttävä merkki ja aihe jatkotutkimuksiin. Harvemmin kivessyöpä pysyy kovin pitkään salassa, vaan syövän kasvu kasvattaa myös kivestä ja tuntuu helposti kivestä tunnusteltaessa. Ultraäänitutkimus on kivessyövän toteamisen perustutkimuksia.

Hyvä muistaa, että huonolaatuinen sperma voi olla myös merkki kivessyövästä. Eritysesti jos jostain syystä spermanäytteitä joutuu antamaan usein, tyypillisin tilanne on lapsettomuushoidoissa, jolloin voidaan huomata jatkuva spermanlaadun heikkeneminen. Mielestäni ainakin tällöin on syytä tehdä kivesten ultraäänitutkimus kivessyövän poissulkemiseksi.

Kivessyövässä on useita eri tyyppejä ja osa niistä kuuluu ns. alkukantaisiin eli itusolukasvaimiin. Sen vuoksi ne erittävät verenkiertoon sikiöaikaisia merkkiaineita kuten istukkahormonia ja alfafetoproteiinia kuten raskauden aikana näitä merkkiaineita erittyy naisen virtsaan ja verenkiertoon.  Raskaustesteissä tyypillisesti mitataan istukkahormonin eritystä. Joissakin kivessyöpätyypeissa näiden merkkiaineiden pitoisuus nousee verenkierrossa. Näiden yhdisteiden pitoisuutta mitataan verestä kivessyövän diagnostiikkavaiheessa ja luonnolisesti jo hoidetun kivessyövän seurannassa. Yleensä miehelle ei kuitenkaan tehdä varsinaista virtsasta mitattavaa raskaustestiä kivessyövän diagnostisoimiseksi, vaan istukkahormonia mitataan verenkierrosta ja testi on sama kun naiselle tehdään raskauden selvittämiseksi. Mutta jos nyt sellaisen tavallisen kaupasta tai apteekista hankitun raskaustestin sattuu tekemään ja saa sen positiiviseksi, niin ilmanmuuta aika lääkärille ja edellä mainittuihin jatkotutkimuksiin.

Tutkikaa itseääne miehet ja tuntekaa kehonne!


1 kommentti:

  1. tällaisessa määräaikaistarkastuksessa huomioidaan potilaan kokonaistilanne, aiemmat sairaudet, käytössä olevat lääkkeet, mahdolliset virtsaamisoireet, erektion toimivuus. Tällaiseen perustutkimukseen kuuluu yleensä verenpaineen mittaus, vyötärön ympäryksen mittaaminen, BMI (painon ja pituuden suhde), kivesten sekä eturauhasen tutkiminen. Kunkin potilaan kohdalla arvioidaan onko tarvetta verikokeille tai muille tutkimuksille. Mikäli mitään erityistä tutkimuksissa ei löydy eikä virtsaamis ym vaivoja ole, voidaan tutkimuksia tehdä 3 vuoden välein.

    VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!