sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Työikäistä miestä "kaatuu" liian nuorena

Olen aina ihaillut Pekka Niskan terveyttä vaalivaa yrityskulttuuria. Yrityksessä on kannustettu tupakoinnin lopettamiseen sekä terveyden ylläpitoon rahallisin kannustimin. Työntekijöistä on välitetty. Yritys myös rekrytoi uutta työvoimaa näyttävästi heikossa taloudellisessa tilanteessa.

Erityisesti minua naisurologina miellyttää se, että kannustetaan terveyden ylläpitoon, painon halllintaan ja terveysliikkumiseen. Masentavaa oli kuulla suru-uutinen, yrityksen hallituksen puheenjohtajan, Janne Niskan kuolemasta. Aivan liian aikaisin lähti nuori mies. Äkillinen sairaskohtaushan se nuoren miehen yleensä kuolemaan vie. Vai oliko stressi tappaja? Julkisuuteen annetussa kuvassa mies näytti hiukan pöhöttyneeltä ja mieleen nousee, että jaksoiko miljonääri huolehtiä omasta terveydestään? Usein työ ja menestyminen vie mennessään. Ei muista "hoitaa" itseään ja vielä tuossa alle nelikymppisenä olo voi ehkä tuntua kuolemattomalta.

Ikääntymisen muutokset alkavat valitettavasti hiipiä kehoomme jo neljänkymmenen tietämissä. Nelikymppisen miehen testosteronitasot alkavat laskea 1% vuosivauhtia. Painonhallinta vaikeutuu. Ja tästä johtuen veren sokeriaineenvaihdunta saattaa häiriintyä sekä verenpaine nousta ylipainon myötä. Olemme saavuttaneet metabolisen oireyhtymän kulmapisteen. Jos tätä ratasta ei pysäytetä, niin kuoleman riski kasvaa samaa tahtia kuin vyötärönympärys. Mielestäni Janne Niska saavutti tämän kulmapisteen turhan aikaisin. Arvostetun yrityksen johtaja ei osannut ehkä välittää tarpeeksi itsestään vaan eli työlleen kuten niin moni muukin suomalainen mies.

Käykää miehet terveystarkastuksissa, jotta vaivoihin osataan puuttua ajoissa. Hoitokeinoja löytyy. Aina kaikkiin vaivoihin ei voi elämäntavoilla vaikuttaa. Terveellisestikin elävät sairastuvat. Ennaltaehkäisy on kaiken A ja O. Terveyttä on helpompi hoitaa kuin sairautta.

Pitäkää huolta suomalaiset miehet itsestänne!http://www.aamulehti.fi/Kotimaa/1194879534800/artikkeli/nuorena+menehtynyt+janne+niska+oli+suomen+suurituloisempia.html

1 kommentti:

 1. Hei Riitta,
  Kirjoittamasi on valitettavan yleinen ilmiö nykypäivän Suomessa, mutta todellakin elämäntavoilla ja etenkin ruokavaliolla voi merkittävästi vaikuttaa metabolisen oireyhtymän syntyyn ja myös estää sen kehittymisen eteenpäin diabetekseksi.
  Itse olen parantanut itseni tuosta tilanteesta vähähiilihydraattisen ruokavalion avulla ja tunne on sellainen kuin olisin saanut teini-iän voimat takaisin. Painoni laski samalla 20kg ja poskellaan olleet veriarvot asettuivat viitetasoille.
  Olen kohta nelikymppinen mies, mutta vielä kaksi vuotta sitten olo tuntui siltä kuin olisin jo "elämäni ehtoolla".
  Ravinteikas vähähiilihydraattinen ruokavalio on mahdollisesti jopa ainoa todella tehokas keino estää sairauden eteneminen ja ennenaikainen kuolema.

  VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!