tiistai 3. kesäkuuta 2014

Johtaako Tena-mainos harhaan?

Radiossa kuulunut Tena-mainos on ärsyttänyt minua kohtuu paljon. Minun mielestä se on harhaanjohtava. Virtsankarkailusta kärsivää miestä ohjataan ostamaan Tena! Mainoksesta saa vaikutelman, että virtsa saa karkailla ilman sen kummempaa selvittelyä tai että virtsankarkailu on luonnollinen ikääntymiseen liittyvä ilmiö.

Virtsakarkailua on useamman tyyppistä. Siitä kärsivät eri-ikäiset ihmiset sekä naiset että miehet. Virtsankarkaaminen on edelleen tabu ja nolo juttu. Oireesta kärsivät syyllistävät helposti itseään eivätkä uskalla tai kehtaa hakeutua vaivan vuoksi tutkimuksiin. Oiretta piilotellaan ja sitä siedetään. Ehkäpä juuri ostetaan mieluummin se TENA!

Virta ei saa karata! Jos virtsa karkaa, on karkailun syy selvitettävä. Virtsan karkaaminen on oire.
Tavallisin virtsakarkailunmuoto on ponnistukseen liittyvä virtsankarkaaminen, jota esiintyy tyypillisesti synnyttäneillä naisilla. Ponnistuskarkaamisesta kärsivä ohjataan ensimmäiseksi harjoittamaan lantionpohjalihaksia joko itsenäisesti tai asiantuntevan fysioterapeutin ohjauksessa. Painonhallinnalla voidaan ennaltaehkäistä ponnistuskarkailun kehittymistä. Hankalaa ponnistuskarkailua hoidetaan kirurgisesti ns. nauhaleikkauksella.

Pakkovirtsankarkailu on hallitsematonta virtsankarkaamista, jonka taustalla on usein yliaktiivinen rakko tai neurologinen sairaus. Virtsarakko tyhjnee hallitsemattomasti voimakkaan virtsahädän/pakon yhteydessä tai ilman varsinaista virtsahätää. Virtsarakon tilavuus voi olla varsin pieni ja pienikin rakon täyttyminen laukaisee virtsankarkaamisen. Pakkokarkailua voidaan hoitaa lääkkein, virtsarakon venyttmäisellä nesteenavulla nukutuksessa tai virtsarakon Botox pistoksin.

Ylivuotovirtsankarkailua saattaa esiintyä silloin, kun virtsarakon tuntoherkkyys on alentunut eikä kunnolla tunneta virtsarakon täyttymistä ja virtsarakko pääsee ylitäyttymään. Tällöin virtsarakko saattaa olla venyttynyt äärimilleen, jonka vuoksi virtsarakon paine kasvaa ylittäen sulkijalihaksen paineen / voiman ja virtsaa karkaa. Pitkään jatkuessaan tällainen tila saattaa johtaa virtsarakon ylivenyttymiseen ja virtsarakon tyhjenemishäiriöön eli pysyvään virtsaumpeen. Tämän tyyppistä virtsankarkaamista esiintyy eturauhasen liikakasvun yhteydessä kuten myös sokeritaudin ja neurologisten sairauksien yhteydessä.

Kaikenalaista virtsankarkaamista tulisi selvitellä. Tutkimuksiin kuuluu useimmiten virtsaamispäiväkirjan pitäminen, virtsanäyte, jäännösvirtsan mittaaminen sekä virtsarakon tähystys.

Tenan voi ostaa, että pystyy tulemaan lääkärin vastaanotolle virtsankarkailun tutkimuksiin kuivin pöksyin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!