keskiviikko 18. kesäkuuta 2014

Juhannus on lemmenaikaa

Perinteisesti Juhannusta pidetään "lempimisen" aikana. Tutkimuksen mukaan ihmiset ovat kesällä seksuaalisesti halukkaampia, mikä näkyy mm. ehkäisyvälineiden käytön lisääntymisenä. Nykyään tosin syntyvyys on satunnaisempaa eikä merkittävää vuodenaika vaihtelua nähdä kuten ennen, kun syntyvyyden huippu ajottui maaliskuulle. Maaliskuun lapset on pantu alulle keskikesän juhlanaikaan.

Nykyihminen onneksi tiedostaa lempimisen riskitekijät ja tietää, että kondomi suojaa. Tosin tietoa seksitaudin vaaroista täytyy edelleen kuitenkin välittää, jotta kasvavat nuoret tiedostavat riskit eikä kuvitella seksitautien hävinneen.

Tietoisesti käytän sanaa seksitauti enkä sukupuolitauti, mikä on vanhahtava termi ja viittaa siihen, että tauti olisi sukupuolisidonnainen! Englanninkielinen termi on parempi sexually transmitted infection (STI) ja vapaasti suomennettuna seksitauti.

Urologi ei varsinaisesti ole seksitautien asiantuntija, vaikka näitä potilaita vastaanotoillemme tuleekin. Useimmiten vastaanotolla ehkä näkeekin seksitautien kuten klamydian aiheuttamia komplikaatioita. Miehillä esiintyy pitkittynyttä lisäkivestulehdusta tai eturauhastulehdusta.

Olennaista on seksitaudin oireiden tunnistaminen, hakeutuminen tutkimuksiin ja hoidon aloittaminen ajoissa, jotta vältytään pitkittyneen infektion aiheuttamilta komplikaatioilta kuten lantiopohjan tulehdukselta ja lapsettomuudelta. Tärkeä on estää tartunnan leviäminen tutkimalla ja hoitamalla seksikumppanit.

Suomessa kansanterveydellisesti merkittävä seksitauti on Klamydia. Tartunnoista tehdään ilmoitus terveyden- ja hyvinvoinninlaitokselle. Pari vuotta sitten tartuntoja oli noin 13 500, joista yli 60% oli naisilla. Kyseessä on tyypillisesti nuorten aikuisten seksitauti. Klamydia infektio voi olla oireeton, minkä vuoksi tartunnan löytyminen saattaa kestää. Tartunnasta saattaa kulua jopa 4 viikkoa diagnoosiin. Tässä pileekin riski tartunnan leviämiselle, oireettomat levittävät! Klamydian itämisaika on 1-3 viikkoa ja tyypilliseti naiset ovat oireettomia, mutta vain kolmasosa miehistä.

Tyypillisin oire miehillä on niukka vesimäinen vuoto virtsaputkesta, joka myöhemmin muuttuu limaiseksi sekä virtsaaminen liittyvä kirvely. Tyypillisesti klamydia aiheuttaa miehille lisäkivestulehduksen ja joskus eturauhasen tulehduksen. Naisilla oireet ovat vähäiset kuten virtsan kirvely, tihentynyt virtsaamistarve ja niukka valkovuoto. Kummallekkin sukupuolelle klamydia voi laukaista niveltulehduksen.

Klamydin diagnostiikka on helppoa virtsanäytteestä. Ensimmäinen testi kannattaa tehdä vasta 5-7 vuorokauden kuluttua oletetusta tartunnasta. Ennen näytteen ottoa tulee olla 2 tuntia virtsaamatta. Nykyään klamydia näytteen voi ottaa myös kotona ja toimittaa laboratorioon tutkittavaksi. Tämä käytäntö on helottanut seksikumppaneiden tutkimista. Klamydiaa metsästettäessä on  huomoitava taudin tartuntatapa ja tarpeen mukaan näyte tulee ottaa nielusta, peräaukosta tai silmän limakalvolta. Jos epäillään pitkäaikaista klamydia tulehdusta, tulisi verestä tutkia vasta-aineet.

Klamydia hoidetaan antibiooteilla, joka on potilaalle maksuton kunnallisissa hoitopaikoissa. Hoidon aloittamisen jälkeen tulisi seksistä pidättäytyä viikon ajan ja kondomia tulee käyttää jälkitarkastukseen saakka. Kontrollinäyte otetaan 2-3 viikon kuluttua hoidon päättymisestä.

Mukavaa tartuntavapaata juhannusta kaikille!








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!