tiistai 7. lokakuuta 2014

Siemensyöksyn ongelmista...

Tyypillisesti orgasmi ja siemensyöksy seuraavat erektoituneen peniksen seksuaalista stimulusta. Orgasmin aikana virtsaputken ympärillä ja lantionpohjassa olevat lihakset supistelevat rytmisesti. Yleensä siemensyöksy tulee ensimmäisten lihassupistusten aikana. Siemensyöksy ja orgasmi ilmaantuvat yleensä yhtäaikaisesti, mutta voivat ilmetä erikseenkin. Orgasmin kokemusta voidaan kuvailla yleiseksi hyvänolon tunteeksi.

Siemensyöksyyn liittyvät ongelmat voivat olla hyvinkin moninaisia ja vaikeasti selvitettäviä. Niillä on erittäin suuri merkitys miehen seksuaalisuuteen ja psyykkiseen terveyteen. Asian selvittely vaatii hoitavalta lääkäriltä perehtyneisyyttä asiaan. Ennen kaikkea lääkärin pitää tietää mistä lähdetään liikkeelle. Usein täytyy selvittää potilaan seksuaali- ja sairaushistoria sekä potilaan käyttämät lääkkeet. 

Siemensyöksy saattaa olla herkkä, jolloin se tulee alle 2 minuutin kuluessa ilman, että sen ilmaantumista voidaan viivyttää. Se aiheuttaa ahdistusta, epämukavuutta ja äärimmäisessä tapauksessa seksuaalikontaktin välttelyä. 

Herkkää siemensyöksyä on tutkittu runsaasti. Termistöäkin on hiottu ja määritelmää kuinka määritellään herkkä siemensyöksy. Useimmat käyttävät vaivasta termiä ennenaikainen siemensyöksy, joka mielestäni on huonohko suomennos engalnninkielen termista premature ejaculation. Herkäksi siemensyöksyä voidaan kutsua silloin, kun se tulee alle 2 minuutin kuluessa seksuaalisen kiihottumisen seurauksena ilman, että henkilö sitä toivoo aiheuttaen epämukavuutta. Siemensyöksy voi tulla joko ennen yhdyntää tai alle 2 minuutin kuluessa yhdynnän aikana.  Herkkä siemensyöksy ilmeneen joillakin koko aktiivisen seksuaalisen elämän ja joillakin ilmaantuu esimerkiksi tietyn kumppanin kanssa. Lääkehoitoa on tarjolla siemensyöksyn viivästyttämiseksi. Myös muita konsteja asian hoitamiseksi on olemassa.

Joskus taas sisemensyöksy vaatii poikkeavan pitkän seksuaalisen kontaktin.  Syytä pitkittyneeseen siemensyöksyyn ei tiedetä. Vaiva on hankalasti hoidettavissa. Eri hoitovaihtoehdoista ei ole juurikaan tieteellistä näyttöä. Useimmiten vaivasta kärsivät ajautuvat jossakin vaiheessa seksuaaliterapiaan, koska lääkehoitoa ei ole tarjolla. Pitkittyneen siemensyöksy yhteydessä myös orgasmi saattaa jäädä puuttumaan.

Siemensyöksy voi myös puuttua kokonaan. Tavallisimmin vaivan taustalla on potilaan käyttämä lääkitys kuten mielialalääkitys tai eturauhasvaivoihin käytetyt lääkkeet. Huomoitavaa on, että siemensyöksyn puuttuminen ei ole vaarallista, mutta aiheuttaa useimmiten ahdistusta ja pelkoa poikkeavasta tilanteesta. Toisaalta on selvitettävä puuttuuko siemensyöksy kokonaan, osittain vai suuntautuuko se virtsarakkoon päin. Virtsarakon kaulan sulkeutumishäriö siemensyöksyn yhteydessä johtaa siihen, että siemenneste menee osittain tai kokonaan virtsarakkoon. Tällaista taaksepäin suuntautuvan siemensyöksyn mahdollisuutta voi tutkia esimerkiksi siemensyöksyn jälkeisellä virtsanäytteellä. Tutkitaan, onko virtsassa siittiöitä. Eturauhaseen kohdistuvat toimenpiteet aiheuttavat rakonkaulan toimintahäiriön  kuten myös diabetes ja eräät vatsaontelon leikkaukset. 

Siemensyöksy voi ilmaantua tahdottomasti ilman seksuaalista kiihottumista tai -kontaktia. Tyypillisesti tahdoton siemensyöksy ilmaantuu murrosiässä  öisin. Toisaalta tahattomia siemensyöksyjä voi ilmaantua missä iässä tahansa.  Se voi johtua myös sairaudesta kuten selkäydin vamman yhteydessä, liittyä lääkkeiden käyttöön tai stressiin. 

Siemensyöksy voi olla kivulias siemenjohtimen tukokseen, eturauhasen tulehdukseen, ja lantion kipuoireyhtymään liittyen. Taustalla voi olla myös psyykkisiä ongelmia. Yleensä näillä miehillä on lisäksi erektiohäiriö. Harvinaisena ilmiönä voin mainita allergisen reaktion omalle siemennesteelle. Tällöin oma sperma aiheuttaa allergisen ihoreaktion ja ilmaantuu flunssankaltaisia oireita, uupumusta ja keskittymisvaikeuksia.


Joskus siemensyöksyn ja orgasmin voimakkuus ja siihen liittyvä hyvänolon tunne voi alentua tai jäädä kokonaan puuttumaan virtsatieperäisen tulehduksen seurauksena tai liittyä joidenkin lääkkeiden käyttöön. Myös neurologisiin ja lihasperäisiin sairauksiin saattaa liittyä tällainen oire. 

Tässä pieni ja ylimalkainen katsaus siemensyöksyn ongelmiin. Asia on moninainen eikä näin tekninen kuten tästä tekstistä saattaa ymmärtää. On kuintekin hyvä tiedostaa, että siemensyöksyyn liittyvistä ongelmista voi keskustella seksuaalisuuteen perehtyneen lääkärin kanssa.4 kommenttia:

 1. Voiko siemensyöksy jäädä tulematta kokonaan. Kävin äskettäin virtsakokeessa ja labrassa sanottiin etä virtsassa on spermaa onko tälläinen normaalia ? Virtsanäytteessä näkyi pilvistä jutskaa seassa ihan silmillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siemensyöksy voi jäädä kokonaan tulematta esimerkiksi lääkitykseen liittyen tai virtsarakon kaulan toimintahäriön vuoksi. Tällöin virtsaputkesta ei tule siemennestettä. Mahdollista on myös, että osa siemennesteestä menee virtsarakkoon ja osa tulee virtsaputkesta ulos. Jos virtsanäytteessäsi on ollut siittiöitä, viittaa se siihen että siittiöitä on päässyt virtsarakkoon tai siittiöitä on päässyt virtsanäytteeseen virtsaputken alueelta, mikä viittaa siihen, että sinulla on ollut siemensyöksy ennen virtsanäytteen ottamista.

   Poista
 2. Miten siemensyöksy voisi olla ennen virtsanäytteen ottamista. Tarkoittaa varmaan että samana päivänä jos putkiin on jäänyt siittiöitä. Ikää minulla on 30v. Ihmettelin kun mainittiin että spermaa näytteessä on.

  VastaaPoista
 3. miksei siemensyöksyä voisi olla ennen virtsanäytteen ottamista? Tokihan voi olla, eikö niin :) siittiöitä voi jäädä virtsaputken alueelle, jos siemensyöksyn ja virtsanäytteen antamisen välillä on lyhyt aika. Jos siittiöitä on ollut runsaasti virtsanäytteessä, ehkä olisi hyvä tehdä siemennesteanalyysi.

  VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!