keskiviikko 25. maaliskuuta 2015

Älkää ponnistelko

Tänään tähystelin erään mies potilaan heikosti tyhjenevää virtsarakko. Selviteltiin, mikä vaivan taustalla voisi olla. Oli ilmaantunut yöllistä virtsan karkaamista tai tihkumista sekä lievää lisääntynyttä virtsaamistarvetta. Aiemmin todettiin ultraäänitutkimuksella, että eturauhanen ei ole juurikaan normaalia suurempi, mutta vaikutelma, että on ns. keskilohko. Tämän keskilohko on eturauhasen takaosan suurentuminen ja yleensä pullottaa rakkoon päin ahtauttaen rakon kaulaa. Lisäksi aiemmissa tutkimuksissa oli todettu, että virtsarakkossa on virtsaamisen jälkeen reilusti jäännösvirtsaa, noin 2,5 dl tai jopa 7 dl.  Aloin epäillä, että yöllinen virtsan valuminen voi johtua ylivuodosta, eli että rakko on varsin täynnä ja kapasiteetti ylittyy, jolloin ylimäärä alkaa valua ulos.

Tänään siis tehtiin virtsarakon tähystys. Virtsarakossa todettiin reilusti kasvaneet ja jäntevoityneet "virtsaamislihakset". Sanoinkin potilaalle, että olet tainnut ponnistaa rakkosi tyhjäksi pidemmän aikaa. Hän myönsi, että oli usein kiireessä yrittänyt virtsata nopeasti ja puskea rakon vauhdilla tyhjäksi. Hän kertoi, että olin jo aiemmin hänelle maininnut, että virtsarakon tulisi antaa tyhjentyä virtsaamislihaksen omalla paineella eikä vatsalihaksilla puskemalla. Potilas oli jo muuttanutkin virtsaamiskäytäntöään ja huomannut, että virtsa tulee paremmin ulos. Mvutta vauriot virtsarakon limakalvolla t näkyivät jo, eivätkä sieltä häviä. Todettiin myös aiemmin mainittu eturauhasen keksilohko, joka myös aiheuttaa tyhjenemisesteen rakonkaulalla ns. venttiilin. Eli myös tämä voi aiheuttaa tunteen, että virtsaa tulisi puskea ulos.

Eli tarinan opetus, älkää puskeko rakkoanne tyhjäksi vaan antaa virtsaamislihaksen supistua, jolloin se työntää virtsan ulos omalla paineellaan. Jos eturauhanen kasvaa ja alkaa tehdä estettä virtsan ulostulolle, virtsasuihku heikkenee ja rakko alkaa tyhjentyä huonosti. Tällöin tulee hakeutua urologin arvioon ja harkita joko lääkitystä tai leikkaushoitoa. Tämän päivän potilas tarvitsee keskilohkon höyläyksen virtsasuihkun ja rakon tyhjenemisen parantamiseksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!