sunnuntai 1. maaliskuuta 2015

Peyronien tautiin toivoa luvassa

Peyronien tauti tuo ikävä penistä käyristävä vaiva on saamassa uutta toivoa. Euroopan komissio on hyväksynyt Peyronien taudin hoitoon Xiapex valmisteen. Se on valmiste, joka pistetään peniksessä olevaan juosteeseen tai arpimaiseen kovaan kohtaan. Lääkeaine hajoittaa entsymaattisesti tämän sidekudoksisen juosteen tai arpimaisen kovan alueen ja penis suoristuu.

Peyronien tauti ei ole hengenvaarallinen tauti. Mutta varsin piinallinen ja elämänlaatua alentava. Erityisesti se hankaloittaa seksielämää. Aiheuttaa paljon ahdistusta sekä huolta.

Alkuun peniksessä saattaa olla kipua ja vähitellen penikseen saatttaa kehittyä juoste tai kova kalkkimainen muutos, joka alkaa käyristää erektiossa olevaa penistä. Alkuvaiheessa tila on etenevä. Käyristymä kehittyminen ja eteneminen saattaa kestää jopa vuodenkin. Joskus käyristymä häviää itsekseen.

Taudin syy on edelleenkin epäselvä. Mahdollista, että taustalla on peniksen vamma kuten erektiossa olevan peniksen taipuminen ja siitä johtuva arpimaisen kudoksen muodostuminen.  Peyronien tauti potilailla saattaa esiintyä myös samanaikaisesti sormen käyristymistä eli Dupytrenin kontraktuuraa. 

Peyronien tautiin ei ole olemassa mitään tehokasta hoitoa. Lääkehoitoa ei ole kehitetty. Erilaisia paikallisia hoitoja on kehitety, mutta mikään niistä ei ole osoittautunut erityisen tehokkaaksi saatikka parantavaksi. 

Alkuvaiheessa annettu verenkiertoa parantava lääke saattaa hidastaa taudin kehittymistä. Myös säännöllinen erektiolääkkeen käyttö edesauttaa peniksen verenkiertoa ja näin hidastaa arpimuodostuman kehittymistä. 

Kirurginen hoito tulee kyseeseen vasta, kun käyristymän eteneminen on pysähtynyt eikä mutosta ole tapahtunut ainkanaan puoleen vuoteen. Leikkaushoito on suositeltavaa silloin, kun käyristymä on yli 60 astetta. Tekniikat haittavaikutuksineen vaihtelevat, minkä vuoksi kokenut urologi osaa suositella oikeaa vaihtoehtoa.

Kauan odotettu vaihtoehto on siis rantautumassa Suomeen. Huhtikuussa olen menossa pistoskoulutukseen. Tiedotan myöhemmin, kun lääke käyttövalmiina sekä hoidon hinta tiedossa.




6 kommenttia:

  1. Voiko olla mahdollista että Peyronien tauti johtuu ympärileikkauksesta joka tehty lapsena.

    VastaaPoista
  2. Ympärileikkaus tehdään esinahkaan ja Peyronien tauti on peniksen paisuvaista ympäröivän valkokalvon sairaus, joten näillä ei pitäisi olla yhteyttä toisiinsa.

    VastaaPoista
  3. Voikos tuo peyronien tauti tulla virtsaputkeen. Eikö siinäkin ole paisuvainen. Virtsaputkessa tuntuu kova kohta.

    VastaaPoista
  4. Joskus Peyronien tauti voi tuntua virtsaputken ympärillä olevassa paisuvaisessa. Asia selviää parhaiten magneettikuvauksella.

    VastaaPoista
  5. Hei, mitkä ovat köyhän opiskelijan ja "elämän parasta aikaa" viettävän nuoren miehen mahikset edes unelmoida tällaisesta piikistä. Sairastan sairautta jonka myöskin sanottu olevan yleinen kyseisen tapauksen kanssa. Voiko Kela siis mitenkään tulla apuun hinnoissa?

    VastaaPoista
  6. Xiapex hoidon hinta yksityispuolella ei ole vielä täysin selvä ja toki hoidon hinta riippuu siitä kuinka monta pistossarjaa toteutetaan. Yksi vaihtoehto on hakeutua lähetteellä julkisen sektorin sairaalaan. Suomessa hoidot aloitetaan tämän kevään aikana pienessä osassa julkisen puolen sairaaloita. Aluksi HYKS:ssa ja TYKS:ssa sekä Satakunnan ja Jyväskylän keskussairaaloissa, myöhemmin varmaan useamassa sairaalassa.

    VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!