Melkein huijatuksi tuleminen on kyllä kurjaa!
Lääkäri-potilassuhteen tulisi aina perustua luottamukseen ja yhteisymmärrykseen. Tänään vastaanotollani herrashenkilö oli vailla testosteronireseptiä. Olin hänelle aiemminkin reseptiä uusinut. Ehdin jo uusia reseptin, kun potilas halusikin reseptin paperisena. Kun tein muutoksen, sainkin käsiini printtilistan, josta kävi ilmi, että kollegani oli määrännyt hänelle viime viikolla myös testosteronia sekä istukkahormonia! Kenen on vastuu, kun lääkärin määrämä hoito meneekin potilaan salailun vuoksi dopingin puolelle tai alkaa muistuttaa anabolisten steroidien käyttöä. Riskit potilaan terveydelle voivat olla arvaamattomat. Välillä kyllä tulee mieleen, että hoidammeko miesten epämääräistä pahaaoloa testosteronikorvaushoidolla vaiko todellista testosteronituotannon vajetta. Parhaimillaan hoidon toteutus on helppoa ja on upeaa nähdä potilaan hyötyvän hoidosta.
Testosteronikorvaushoito paljon popularisoitu aihe. Testosteroni puutteen oireet vaihtelevat laidasta laitaan ja usein on vaikea mitenkään todentaa johtuuko miehen oireilu testosteronin puutteesta. Miehet tuijottavat numeerisia arvoja ja vakioivat oireet ja vointinsa niihin. Suurimmaksi osaksi testosteronihoito aloitetaan ilman todellista testosteronivajetta siis raja-arvojen perusteella, ns. kokeeksi! Vaika oireilu korjaantuisi esimerkiksi laihduttamisella.
Kun hormonikorvaushoitoon ajadutaan väärin perustein, on myös potilaan oireiden hallintaan saaminen vaikeampaa. Eikä suurimmassa osassa näitä tapauksia oireita voi selittää testosteronin vähäisyydellä. Näissä hoidoissa vaarana on ajautua tilanteeseen, ettei mikään auta eikä riitä. Testosteronia tulisi potilaan mielestä annostella yhä tiuhemmin, jotta saavutettaisiin potilaalle mieluisat testosteroni lukemat. Tästä on seurauksena hemoglobiini arvojen raju nousu, veren ns. paksuuntuminen sekä testosteronin hajoaminen enenevässä määrin naishormoniksi. Kun näitä naishormoninousun epämielyttäiviä sivuvaikutuksia kuten seksihalujen puute tai rintojen arkuus, tulee pitäisi aloittaa jälleen uusi lääke, joka estää testosteronin hajoamista naishormoniksi. Ja siten altistaa mies luunhaurastumiselle ja mahdollisesti enenevässä määrin myös negatiivisille sydän- ja verenkiertoelimistön sivuvaikutuksille. Parhaassa tapauksessa joku vaatii vielä istukkahormonia, jotta kivesten oma toiminta säästyisi! Soppa on valmis ja lähestytään jos dopingia tai anabolisten steroidien käyttöä. Kukaan ei tiedä mitä kaikkea tästä sekämelskasta seuraa. Seuraava etappi voi olla patologian osaston kylmäpöytä!
Miehet hyvät huolehtikaa terveydestänne, huolehtimalla kivestenne terveydestä välttämällä ylipainoa, tupakointia sekä liialllista alkoholinkäyttö sekä käyttämällä riittävästi D-vitamiinia!
Testosteronivaje on todellinen, kun edellä mainitus asiat on kunnossa ja toistetuissa tutkimuksissa hormoniarvoissa todetaan poikkeavuutta. Silloin hoito on aiheellinen.
Olen pahoillani! Perjantaina vielä ajattelin kirjoittaa onnistumistarinan! Toisin kävi! Ehkä onnistumistarina ensi viikolla...
Niin! Miehet; tehkää sitä, tehkää tätä! Tehkää niin, ja tehkää näin! Mieshormonit ovat niiiiiiin vaarallisia että ei niitä voi käytännössä teille ollenkaan määrätä. Mutta entistä enemmän hormonihoitoja naisille - ja tytöille - ja "tasa-arvoa".
VastaaPoistatässä erään lukijani ajatuksia. Miesten ja naisten hormonihoitojen määräämisessä on erilaiset perusteet, sillä hormonitoiminta on myös erilaista. Miesten kivesten toiminta eli hormonitoiminta ei luonnostaan sammu milloinkaan, mutta voi heiketä toisin kuin naisilla munasarjat lakkaavat toimimasta vaihdevuosien tullessa. Selvää on kuitenkin, että kumpikin sukupuoli tarvitsee sukupuolihormoninsa!
VastaaPoistaJos olisit mies ja itse kärsisit testosteronivajeesta vuosia, niin olisit silloin sympaattisempi asialle. Potilaan oireet ovat yhtä tärkeä ottaa huomioon. Potilaan oireet ja oma tuntuma hoidolle pitäisi olla yhtä tärkeässä roolissa kuin testosteronin viitearvojen tuijottaminen. "Suurimmaksi osaksi testosteronihoito aloitetaan ilman todellista testosteronivajetta siis raja-arvojen perusteella, ns. kokeeksi! Vaika oireilu korjaantuisi esimerkiksi laihduttamisella." Miehen kroppa on kovassa epätasapainossa tässä sairaudessa ja laihduttaminen ei toimi, niin kuin oletat.
VastaaPoistaKuten tehokkaampien kilpirauhashormonien kanssa, niin myös testosteroniin liittyy Suomessa kovia ennakkoluuloja. Vanhoista toimintatavoista pidetään kynsin ja hampain kiinni.