torstai 27. elokuuta 2015

Lantionkipuoireyhtymä hankala piinallinen tautikokonaisuus


Jos jokin oire on piinallinen potilaalle ja hankalasti korjattavissa, niin on usein myös lääketieteessä huonosti ymmärretty tautikokonaisuus.

Lantion kipuoireyhtymä on edelleen huonosti ymmärretty tautikokonaisuus. Oireyhtymää esiintyy sekä miehillä että naisilla. Aiemmin oiretta hoidettiin elinkohtaisesti, kuten pitkittyneenä eturauhas- tai virtsarakon tulehduksena. Kyseessä on kuitenkin lantionalueen pitkäaikainen kiputila, jonka voi laukaista kudoksen vamma tai tulehdus, mutta kivun pitkittyessä tulehdusta ei ole enää osoitettavissa. Kivun aiheuttajaa on useimmiten vaikea jäljittää. Kipua voi esiintyä mm alavatsan, emättimen, virtsaputken, virtsarakon, eturauhasen, kivespussin, peniksen, välilihan ja peräsuolen alueilla. Tiedetään myös, että stressi voi laukaista oireyhtymän tai ylläpitää oiretta kuten myös negatiiviset seksuaaliset kokemukset. 


Kyse on elimistön reagointitavasta kivulle ja tietynlaisesta signaalin herkistymisestä. Aiemmin vastaava ärsyke ei ole aiheuttanut voimakasta kipua kuten oireisessa vaiheessa aiheuttaa. Kivun jatkuessa elimistössä kehittyy tyypillinen tapa reagoida oireeseen sekä ääreis- että keskushermoston kautta. Varsinainen kipukohta elimistössä ei välttämättä ole kivun lähde vaan keskushermoston välittämä kipupiste tai ehkä maalikkokielellä kerrottuna säteilykipu. Tämän vuoksi kivun alkulähteen selvittäminen saattaa viedä aikaa ja käyntiä useilla eri lääkäreillä. Myös yksilön aiemmalla kipuhistorialla on merkitystä kivun kokemiseen. Keho muistaa kivun ja uusi vastaanvanlaisen oireen ilmaantuessa, ottaa elimistö käyttöön aiemman reagointi tavan. Kipu tuntuu tutulta ja keho muistaa! Pitkäaikaisessa kivussa on aina mukana vahva psyykkinen komponentti, se raastaa mieltä tahtomattamme ja aiheuttaa pelkoa ja epävarmuutta.  Kipu pistää kärsijän matalaksi.  

Pitkittynyt kipu on aina reaktiosarja, johon keho reagoi vaihe vaiheelta edeten. Tämän vuoksi useimmiten kivun hoitamiseksi yhden alan erikoislääkärin ammattitaito ei riitä eikä johda parantavaan tulokseen. Senpä vuoksi tarvitaan moniammatillinen työryhmä kivun parantamiseksi. Potilaan hoidossa saattaa olla mukana urologi, gynekologi, proktologi, lantionpohjafysioterapeutti, psykologi, fysiatri, seksuaaliterapeutti. 

Oireen ilmaantuessa on syytä kuitenkin hakeutua sen erikoisalan lääkärin vastaanotolle, missä kipu tuntuu. Kivun selvittäminen alkaa aina perustutkimuksista, joilla suljetaan pois eri taudin aiheuttajat ja pyritään pääsemään kivun alkulähteille oireen parantamiseksi.

Toivon kaikille kipupotilaille valon pilkahdusta elämään <3

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!