maanantai 10. elokuuta 2015

Miehen pitää tietää!

Miehiä huolettaa enemmän peniksen kuin kivesten koko! Kivekset tuottavat suurimman osan miehen testosteronista. Sen vuoksi kivesten kehittyminen ja kasvaminen normaalin kokoisiksi on oleellisen tärkeää. Sillä on merkitystä myöskin peniksen kasvuun!

Kivekset alkavat kasvaa vähitellen noin 9-vuoden iässä. Jo ennen kuin on näkyviä piirteitä murrosiästä. Murrosiän päättyessä kivekset ovat kasvaneen 4 cm:n pituisiksi napakoiksi palloiksi. Normaali kives on pienehkön luumun kokoinen. Murrosikä voi käynnistyä, vaikka kivekset eivät kasvaisikaan!

Mutta kuka seuraa, että mieheksi kasvavan pojan kivekset kehittyvät normaalin kokoisiksi? Paljon on hälyä ja pelkoa yläkoulu ikäisten poikien keskuudessa terveystarkastuksesta, jossa kivekset tutkitaan. Luulenpa vain, että suurimmalta osalta ei kivesten kokoa tarkisteta 8-luokan terveystarkastuksessa. Ei niitä tarkasteta myöskään armeijan tarkastuksessa. Suurimmalla osalla miehistä, kivekset kasvavat normaaliin tapaan ja normaalin kokoiseksi. Mutta entäpä ne miehet, jotka pääsevät aikuisikään saakka, eikä kivesten kokoon kukaan ole kiinnittänyt huomiota? Oma pelko saattaa olla jopa este, eikä uskalla kohdata sitä tosiasiaa, että en ole kehittynyt normaalisti. Miehelle sukupuolielimet ja niiden ns. normaalius on kunnia asia, miehisen identiteetin mitta!

Suuri järkytys oli potillaallani, 25-vuotiaalla miehellä, huhtikuussa, kun siemennesteessä ei ollut yhtään ainutta siittiötä. Uutisen oli kertonut lapsettomuutta hoitava lääkäri. MIESTÄ EI OLTU SEN KUMMEMMIN TUTKITTU! Uutinen oli shokki ja mies ei enää halunnut palata samalle vastaanotolle. Näin monen kuukauden jälkeen,  mies vihdoin uskaltautui vastaanotolleni asian jatkoselvittämistä varten. Keskustelimme löydöksestä sekä lapsettomuudesta ja mahdollisista lisätutkimuksista. Alkuun ehdotin uutta spermanäytettä, koska joskus saattaa käydä niin, ettei siittöitä olekaan yhdessä näytteessä, mutta myöhemmin niitä löytyykin. Lopuksi tutkin vielä miehen kivekset ja totesin ne hyvin pieniksi vajaan 2 cm pituisiksi. Löytyi selitys siittiöiden puuttumiseen. Kivesten vajaatoiminta. Kivesten kehitys oli pysähtynyt jossakin vaiheessa ja tästä syystä myös siittiötuotantoakaan ei ollut. Mitä todennäköisimmin miehellä on myös alentunut testosteronituotanto. Yksi syy saattaa olla poikkeava kromosomisto, joista tyyppilisin on Klinefelterin oireyhtymä.

Potilaani toivoi hartaasti, että tietoa tästä asiasta vietäisiin eteenpäin! Pienten poikien vanhempien tulisi tiedostaa, että pojan kehitystä on seurattava ja poikkeavaan murrosiän kehitykseen reagoitava. Myös nuorten poikien parissa työskentelevän terveydenhuoltohenkilökunnan on seurattava pojan kehittymistä ja tehtävä tarvittavat tutkimukset. Armeijaikään mennessä miehen sukupuolielimet ovat kehittyneet aikuisen miehen kokoon, jolloin armeijaan vaadittavan terveystarkastuksen yhteydessä tulisi kivesten normaali rakenne vielä tarkastaa. Terveystarkastuksesta ei koskaan ole haittaa!!!

ÄIDIT JA ISÄT, KERTOKAA AINAKIN TE POJILLENNE MINKÄ KOKOISET OVAT NORMAALINKOKOISET KIVEKSET!


1 kommentti:

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!