keskiviikko 2. marraskuuta 2016

Penispumpun vaarat...

Vastaanottohuoneeseen astuu vähän yli kaksikymppinen mies tyttöystävänsä kanssa. Nuori mies tokaisee saman tien pilanneensa peniksensä. Samalla päässäni soi hälytyskello! Minulle se on merkki, että jotain on pahasti pielessä. Tämä nuori mies oli kiertänyt jo useammalla lääkärillä, myös urologi kollegalla. Lääketieteelliset tutkimukset on tehty asiallisesti. Silti nuori mies oli epätoivoinen ja halusi varmistusta itse löytämälleen diagnoosille. Nuori mies uskoo vahvasti, että hänellä on Peyronien tauti. Miksi?

Kaikki oli saanut alkunsa noin 1,5 vuotta sitten, kun nuori mies oli alkanut käyttää anabolisia steroideja. En tiedä oliko anabolisten käytön aloittamiseen syynä ajatus liian pienestä peniksestä  vai olemattomista lihaksista. Joka tapauksessa jossakin vaiheessa penis oli alkanut tuntua liian pieneltä. Tässä vaiheessa alkoi peniksen venyttely. Koska tulokset olivat vaatimattomat, piti penistä venytellä rajummin. Lopulta penistä venyteltiin penis pumpulla. Viimeisin pumpun käyttökerta oli raju. Käytön jälkeen peniksen toinen puoli punoitti ja oli hiukan turvoksissa. Pikku hiljaa mies huomasi, että penis on käyrä. Erektiossa penis oli alkanut käyristyä vasemmalle. Googlesta taudille löytyi nimi eli Peyronien tauti. Penistä oli tutkittu lääkärikäyntien yhteydessä ultraäänellä, siinä todettiin lievää paksuuntumaa paisuvaista ympäröivässä kalvossa, mutta ei varsinaista Peyronien tautiin sopivaa kalkkeumaa. Joku hoitavista lääkäreistä oli määrännyt erektiohäiriölääkettäkin. 

Kävimme tapahtumasarjaa vaihe vaiheelta lävitse. Kävi ilmi, että penis oli ollut hiukan käyrä jo ennen pumpun käyttöä. Eli hänellä oli lievä synnynnäinen käyristymä. Näin ollen raju penispumpun käyttö ei välttämättä ollut aiheuttanut käyristymää, mutta oli hiukan vaurioittanut paisuvaisen kalvoa ja mahdollisesti jonkin verran lisännyt synnynnäistä käyristymää. Hassuinta tässä oli se, että olin ensimmäinen lääkäri, joka tunnusteli peniksen. Peniksessä tuntui vasemmalla kovakalvon pinnassa paksuuntumaa muttei Peyronien tautiin sopivaa kovettumaa. Tutkimuksen aikana peniksessä oli pieni erektio, jolloin käyristymä näkyi. Kun potilas oli pystyasennossa, hänen velttona oleva penis roikkui normaalisti alaspäin, eikä ollut käyristynyt. Potilaalla oli kuitenkin suuri huoli erilaisesta, hieman käyrästä peniksestään.


Tapaus on melkein kaikkea muuta kuin urologiaa. Urologina pystyin lohduttamaan ja kehottamaan olemaan onnellinen, että penis toimii ja  penis varmasti toipuukin kunhan erektiota on säännöllisesti. En usko, että tämän miehen penikseen kehittyy Peyronien tautia. Erektiohäiriölääkkeiden käyttöön ei ole tarvetta, koska erektio on hyvä. Nuoren miehen tulisi vain oppia hyväksymään peniksensä sellaisena kuin se on ja toki lopetettava anabolisten steroidien käyttö mikäli mielii säilyttää hedelmällisyytensä sekä terveytensä. Tärkeimmän avun hän tulee samaan terapiasta. Ohjasin hänet seksuaaliterapeutille ja toivon sydämeni pohjasta, että hän hakeutuu sinne. Toivo on mukana olleessa tyttöystävässä, joka todennäköisesti huolehtii apua poikaystävälleen. 

Kuva: Juuli Rönkä

5 kommenttia:

 1. Kysyisin voiko tuo peyronien tauti tulla virtsaputken paisuvaisen ympärille? Onko sinulla tuollaisesta kokemusta. Tuleeko se aina isompiin paisuvaisiin. Mitä mieltä olet lääkärinä noista jotka yrittävät palauttaa esinahkaansa ympärileikkauksen jäljiltä. Luin jostakin että jotkut tekevät palautus työtä että saisivat esinahkan näyttämään normaalilta. Onko se mahdollista? Jenkeissä on myytävänä noita laitteita suomessa varmaan tuntematon juttu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä Peyronien tautiin sopiva kalkkeuma voi tulla myös virtsaputken paisuvaisen ympärille.

   Olen kuullut, että jotkut ympärileikatut haluavat palauttaa esinahkansa takaisin. Siihen on olemassa erilaisia venytysmenetelmiä. En osaa sanoa, miten tehokkaita nuo menetelmät ovat ja millaiseen lopputulokseen pääsee. Kuulostaa aikaa vievältä menetelmältä.

   Poista
 2. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 3. Itselleni ei ole oikein koskaan selvinnyt että voiko penispumppua käyttää erektiohäiriön hoidossa niin että se todellakin parantaisi sen ja voiko sillä kasvattaa pituutta sekä saada paksuutta, ja onko se vaarallinen vai vaaraton laite. Niin monenlaisia mielipiteitä on tullut aiheesta luettua ettei koskaan sellaista varmuutta ole asiasta saanut, samoin peniksenvenytyslaite on myöskin sellainen josta ei ole minkäänlaista varmuutta onko se turvallinen vai ei, itse en kylläkään uskaltaisi lähteä sellaista kokeilemaan kun käsin venyttelykin sai pahat erektiohäiriöt aikaan. Viikon verran ehdin venytellä kunnes huomasin että nyt on jotain vialla, erektio ei enää kunnolla toiminut ja noin kuukausi siinä sitten meni kun yksi aamu heräsin täysi erektio päällä mutta ongelmat eivät kuitenkaan olleet ohi. Nykyään siis yö- ja aamuerektiot toimivat normaalisti ja tuntuu kuin ne olisivat vahvemmat kuin koskaan ennen mutta seksuaalisessa kiihottumisessa en onnistu sellaista erektiota saamaan ja se ihmetyttää todella paljon. Masturboinnillakaan en enää saa kuin sellaisen puolierektion ja siemensyöksyn alkaessa peniksen juuri paisuu suuremmaksi mutta terskaa kohti penis kapenee niin kuin veri ei menisi peniksen päähän asti ja siemensyöksykään ei ole enää niin voimakas kuin ennen, eli jonkinlaisen häiriön se venyttely ilmeisesti kuitenkin jätti ellei aika paranna senkin ongelman, vai mitenhän on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penispumppua voi käyttää ohjeen mukaisesti käytettynä turvallisesti. Pääsääntöisesti voi todeta, että penispumpulla ei penistä voi kasvattaa. Näkisin pumpun käyttöaiheen lähinnä erektion vahvistamisessa sekä Peyronien taudin pistoshoidon ohessa. Pumpun alipaineella voi väärin käytettynä saada aikaan kudosvaurioita, joiden paraneminen kestää useita kuukausia tai jopa vuosia. Säännölliset erektiot ovat paras keino ”venyttää” omia kudoksia turvallisesti. Se miksi erektio toimii spontaanisti paremmin kuin kumppanin kanssa, onkin jo varsin laaja kysymys eikä niin yksiselitteinen, johon tässä voi vastata.

   Poista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!