perjantai 24. maaliskuuta 2017

Miehen luotettava ehkäisy

Vaikka syntyvyys onkin laskenut, niin ehkäisyn tarvetta on silti. Elämme nykyaikaa ja ihmiset haluavat ohjata elämäänsä haluamallaan tavalla, myös lisääntymistään. Aina tosin näihin asioihin ei voi itse vaikuttaa ja ei-toivottua hedelmättömyyttä on harmittavan paljon. Nykyään tapaa myös ihmisiä, jotka eivät halua lainkaan lapsia ja myös ihmisiä, jotka haluavat ainoastaan adoptoida, vaikka ovatkin hedelmällisiä. Vanhastaan ajattelimme, että raskauden ehkäisy kuuluu vain ja ainoastaan naisille ja nykyään tiedämme, että myös miehet haluavat säännöstellä hedelmällisyyttään. Valitettavasti miehellä on valittavanaan vain kaksi raskauden ehkäisymenetelmää; kondomi tai sterilisaatio. 

Miehen sterilisaatio eli vasektomia on hyvä ja luotettava ehkäisymenetelmä, jos mies tietää varmasti ettei halua olla enää hedelmällinen ja toivoo lopullista hedelmättömyyttä. Sterilisaatiolaki määrittää kenelle sterilisaatio voidaan tehdä. Suomessa sterilisaatio voidaan tehdä potilaan pyynnöstä yhden lääkärin päätöksellä, kun miehellä on yksin tai yhdessä puolison kanssa kolme alaikäistä lasta tai mies on täyttänyt 30 vuotta. Kahden lääkärin päätöksellä silloin, kun on hankalia ehkäisyvaikeuksia tai henkilö pysyvästi kokee kuuluvansa vastakkaiseen sukupuoleen ja elää tämän mukaisessa roolissa.

Miehen sterilisaatioita tehdään sekä julkisella että yksityisellä sektorilla. Kunnallisella sektorilla sterilisaation tekee yleensä joko yleiskirurgi tai erikoistuva lääkäri. Yksityissektorilla pääsääntöisesti urologi. Kunnallisen sairaalaan resursseista riippuen jonotusaika toimenpiteeseen saattaa olla erittäin pitkä, jopa vuosia. Ainakin pääkaupunkiseudulla sterilisaatio toimenpiteitä tehdään usein jonon purkuna eikä välttämättä edes kuukausittain. 

Sterilisaatio tehdään suurimmaksi osaksi paikallispuudutuksessa. Toimenpiteen kesto riippuu kirurgin kokemuksesta vaihdellen 20-60 minuuttiin. Leikkauksen aikana alavatsalla saattaa tuntua epämiellyttävä tuntemus, joka liittyy siemenjohtimen venyttymiseen toimenpiteen aikana. Tätä tuntemusta ei saada kokonaan poistettua paikallispuudutteella. On yksilöllisiä eroja miten voimakkaana kukin potilas kivun kokee.

Leikkauksen jälkeen kivekset ovat kipeät ja arat noin kahden viikon ajan. Vähitellen kipu helpottuu ja pitkäaikainen kivesten kipuilu on erittäin harvinaista. Tosin kirjallisuudessa tunnetaan sterilisaation jälkeinen kiveskipu oireyhtymä, vaikkakin se on varsin huonosti tunnettu oireyhtymä. Itse olen urani aikana tavannut alle 10 potilasta, joiden kivekset kipeytyivät toimenpiteen jälkeen. Tiedän, että kahdelle näistä miehistä on tehty sterilisaation purku oireen hoitamiseksi.

Sterilisaatioon tulevan miehen on hyvä tietää, ettei ole steriili välittömästi toimenpiteen jälkeen. Siemenjohtimissa ja rakkularauhasissa on siittiöitä, joiden poistuminen kestää aikansa. Sen vuoksi siemenneste tulee tutkia toimenpiteen jälkeen. Eri sairaaloissa ja toimenpiteen tekijöillä on vaihtelevia ohjeita, milloin kontrollinäyte tulisi ottaa. Tutkimusten mukaan luotettava näytteenotto ajankohta on kolme kuukautta sterilisaation jälkeen. Tuolloin on enää vähäinen riski väärään negatiiviseen siemenneste näytteen tulokseen. Mikäli kolmen kuukauden kohdalla ei siemennesteessä ole enää siittiöitä, on epätodennäköistä, että niitä enää ilmaantuisi tuon ajanjakson jälkeen.

Sterilisaatiolla ei ole voitu osoittaa olevan vaikutusta miehen hormonitoimintaan. Tutkimusten mukaan sterilisaatio ei myöskään vaikuta seksuaaliseen halukkuuteen. Enemminkin on osoitettu, että steriloiduilla miehillä parisuhde voi paremmin. Suomessa laajoja tutkimuksia ei ole tehty...ainakaan vielä.

Sterilisaatio toimenpide ei välttämättä oikeuta sairaslomaan. Sen vuoksi potilaan on sovittava sairasloma-asia työnantajansa kanssa etukäteen. Näin vältytään turhilta yllätyksiltä.


Miehen sterilisaatio on osoittautunut suurimmaksi osaksi erittäin hyväksi ehkäisymenetelmäksi miehille, jotka toivovat lopullista hedelmättömyyttä. Parhaimmassa tapauksessa se parantaa seksuaalielämää karsimalla ainaisen raskauden pelon. 2 kommenttia:

  1. Napakka ja hyvä artikkeli. Jäin miettimään, että olisikohan tuosta kiveskivusta tarkempaa kuvausta kirjallisuudessa. Miten oireilee ja mistä johtuu vasektomian jälkeen noin parin vuoden jälkeen toimenpiteestä?

    VastaaPoista
  2. Varsin huonosti löytyy kunnollisia artikkeleita, jotka osoittavat, että kipu liittyy vasektomiaan. Kivun syyn selvittäminen on aina hankalaa. Pud medistä voi toki yrittää etsiä artikkeleita.

    VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!