tiistai 24. lokakuuta 2017

Mikä se urologi oikein on?

Tämän tekstin olisi pitänyt ehkä olla se aivan ensimmäinen blogiteksti aikoinaan. Mutta mitäpä se haittaa, jos välillä kirjoitellaan ihan vaan perusasioista ja kerrataan terminologiaa. Aina välillä joutuu terottamaan sekä maallikoille että kollegoillekin, mikä se urologi oikein on

Urologi on kirurgi, joka tutkii ja hoitaa virtsanerityselimistön sairauksia. Tässä on huomattavaa se, että sekä naisilla että miehillä on virtsanerityselimet. Yleisesti myös miehen sukupuolielimet lasketaan kuuluvaksi urologian piiriin, vaikka niihin on erikoistunut oma lääketieteen haara, andrologia. Eli Andrologi on se OIKEA miesten lääkäri eikä urologi kuten yleisesti luullaan. 

Urologisia sairauksia ovat munuaisten ja virtsanerityselinten epämuodostumat ja kasvaimet,  virtsarakon kasvaimet, eturauhasen liikakasvu, -tulehdus ja -syöpä, munuaisten kystat, virtsateiden kivet, virtsankulun häiriöt kuten ns vesimunuainen, virtsaumpi, yliaktiivinen virtsarakko. Myös siittimen sairaudet kuten esinahan ahtaus, siittimen käyristymä, virtsaputken epämuodostumat ja siittimen syöpä katsotaan urologisiin sairauksiin kuuluviksi, vaikka todellisuudessa ne ovat andrologisia sairauksia. Kuten myös kivesten sairaudet; kasvaimet, toimintahäiriöt. 

Usein erheellisesti ajatellaan, että seksitaudit ja virtsateiden tulehdukset kuuluvat urologisiin sairauksiin. Seksitauteja hoitavat paremmin ja asiantuntevammin ihotauteihin erikoistuneet lääkärit siitäkin huolimatta, että tauti istuu tukevasti sukupuolielimen alueella. Tokihan perusvaivat voivat hoitua urologinkin vastaanotolla, mutta alaa paremmin tunteva hoitanee oireet sujuvammin kuten esinahan pitkäaikaiset tulehdukset ja herpesviruksen aiheuttamat tulehdukset. Virtsatietulehdusten hoidosta on pitkään väitelty, kenelle niiden hoito kuuluu. Muistaakseni noin 10 vuotta sitten, jättäessäni HYKS:n palvelut taakseni, oli vakiintunut käytäntö, että virtsatieinfektiot hoidetaan sisätautien erikoisalalla ellei selvästi voida osoittaa, että kyseessä on virtsan eritykseen liittyvä ongelma, joka aiheuttaa virtsatietulehduksen kuten virtsaumpi tai virtsatiekivi. 

Vastaanotolleni ovat tervetulleita nais- ja miespotilaat urologisissa vaivoissa sekä andrologiset miespotilaat.

Mukavaa lokakuuta!

2 kommenttia:

  1. Onko ympärileikkaus miten yleistä suomessa? Saako leikkauksen jos haluaa teetettyä jossakin.

    VastaaPoista
  2. Ympärileikkaus on yleinen urologinen toimenpide Suomessa. Pääsääntöisesti ympärileikkauksia tehdään lääketieteellisen syyn kuten ahtaan esinahan vuoksi vuoksi eikä ns. rituaalina.

    VastaaPoista

Asialliset kommentit julkaistaan ja niihin myös vastataan. Kiitos!